Kako to rade majstori:

Plan i propaganda za zauzimanje rudnika Trepca

Pise: Dijana Dzonston(28. februar 2000)

 

www.tenc.net [Carevo Novo Odelo]

 

Prevod i obrada: Nebojsa Malic

Poredjenjem dva dokumenta, izvestaja Medjunarodne Krizne Grupe [International Crisis Group (ICG)] o rudniku Trepca iz novembra 1999. i nedavnog clanka njihovog konsultanta Suzan Blaustajn u Toronto Star-u, moze se doci do izuzetno jasnog uvida u delovanje «medjunarodne zajednice».

Medjunarodna Krizna Grupa je visokotirazni politicki institut koji podrzava, izmedju ostalog, finansijer Dzordz Soros. Osnovana je 1995., pretezno da bi savetovala vlade koje su ucestvovale u prekrajanju Balkana pod vodstvom NATO. Medju njenim istaknutim liderima je americki politicki savetnik Morton Abramovic, siva eminencija NATO-ve nove politike «humanitarne intervencije» i sponzor separatizma kosovskih Albanaca.

Dvadeset sestog novembra prosle godine, ICG je objavio analizu pod naslovom «Trepca: Izlaz iz lavirinta», u kom se savetovalo misiji UN-a na Kosovu [UNMIK] da sto brze preuzme rudnik Trepca od Srba, uz objasnjenje na koji nacin bi to trebalo da se postigne. Februarski clanak ICG-ovog novinara-konsultanta predstavlja uproscavanje antisrpske pozicije koja bi trebalo da pripremi javnost za izvodjenje plana ICG-a. U tome bez sumnje nece ostati usamljen.

 

Izvestaj ICG-a: Manipulacija nejasnocama

Trepca je slozena organizacija nekih 40 rudnika i fabrika, koji su vecinom, ali ne iskljucivo, smesteni na Kosovu. Medju njima je i trenutno zatvoreni Stari Trg, «jedan od najbogatijih rudnika u Evropi» i najbogatiji na Balkanu, kao i postrojenje za preradu rude u Zvecanu, severozapadno o0d Mitrovice, kojim jos uvek upravljaju Srbi. ICG trazi od UNMIK-a i njegovo vodje Bernara Kusnera da preseku pravne sporove oko vlasnistva nad rudnikom i preuzmu upravljanje Trepcom.

Kusner je 25. jula 1999 izdao uredbu kojom «UNMIK ima nadleznost nad pokretnom i nepokretnom imovinom, ukljucujuci bankovne racune, i svakom drugom imovinom koja je vlasnistvo, ili je registrovana u ime Savezne Republike Jugoslavije ili Republike Srbije, a koja se nalazi na teritoriji Kosova». Analiza ICG-a zakljucuje da «UNMIK i KFOR treba pih hitno da u potpunosti preuzmu kompleks Trepca, ukljucujuci i zatvaranje ekoloski stetnog postrojenja u Zvecanu.». Ono sto im stvarno smeta u Zvecanu je da tim postrojenjem upravljaju Srbi i ostvaruju prihod u korist Jugoslavije.

Ali u «planu mera» koje preporucuje ICG, UNMIK-u se preporucuje da nalozi «komisiji za ekolosku procenu Zvecana» da podnese izvestaj o stanju tamosnje opreme i «savetuje kakve korake je potrebno preduzeti»... Ekoloski rizik bi trebalo da bude paravan za zatvaranje Zvecana i otimanje hleba od poslednjih preostalih Srba na Kosovu. U medjuvremenu, «Stari Trg, jedan od najborgatijih rudnika u Evropi, mora da ponovo bude profitabilan i treba da pude prioritet donatorima koji su zainteresovani za osamostaljivanje Kosova.»

Plan predvidja postepeno otpocinjanje rada rudokopa, koje bi obezbedilo buducnost «Kosovarima», pod cime se podrazumevaju lica albanske nacionalnosti. Jer iako ICG sluzbeno izjavljuje da «radnike i upravu rudnika Trepca treba birati iskljucivo na osnovu sposobnosti,» dodaje se da «ne bi trebalo uzimati u obzir nikoga ko ima veze sa rezimom u Beogradu.» A vec je postao obicaj da se svi Srbi smatraju «rezimom u Beogradu» i da oni postoje samo kao «agenti Milosevica».

Ovakva pljacka vredne imovine na teritoriji koja jos uvek sluzbeno pripada Srbiji se, naravno, izvodi pod izgovorom da je to neophodna mera za oporavak ugnjetenih Albanaca. «Povratak na posao maka i nekolicine Kosovarskih rudara bi za sve Kosovare predstavljao ostvarenje prava na njihovu ocevinu.»

Medijski cirkus je lako zamisliti. Ali mada je mrznja ICG-a prema Srbima svesrdna, njihova ljubav prema Albancima mozda nije toliko cista. U ICG-ovom kratkom opisu istorijata etnickih sukoba oko Trepce, koji se odlikuje uobicajenim antisrpskim stilom, ipak se nalazi tracak licemerja velike sile koja manipulise dva naroda u medjusobnoj borbi. Analiza ICG-a kazuje kako je Trepca «dugo kosovskim Albancima bila simbol sprkog ugnjetavanja i njihovog otpora» i prepricava kako su 1974, kada su konacno preuzeli kontrolu nad Trepcom, «Kosovari stvorili na hiljde novih radnih mesta», ali da je «1981-82. godine skandal u Trepci – u kome su rudari-kosovski Albanci optuzeni za kradju velikih kolicina zlata i srebra – posluzio kao izgovor za otpustanje mnogiz inzinjera i tehnicara.» Da li je kradja bila stvarna ili samo «izgovor» medjunarodnu zajednicu se previse i ne tice... posto su Trepcom tada upravljali Srbi.

Ali sta posle? U izvestaju se kaze da «Pradaja Trepce u ruke Kosovara ne dolazi u obzir, posto na lokalnom nivou postoji nestasica kvalifikacija, kao i medjunarodnog standarda koji bi sprecio korupciju» i ostecenje postrojenja. Sto se tice «hiljada radnih mesta» koje su kosovski Albanci stvorili za sebe, njih na medjunarodnom dnevnom redu nema nigde. «Posledice smanjenog broja radnika po drustvo moraju da budu u ravnotezi sa potrebom za kompetitivnim privatnim investicijama,» kaze ICG. Srecom, ICG zakljucuje da su mladi rukovodioci «Oslobodilacke Vojske Kosova ponesto nestrpljivi» kada su u pitanju interesti starijih vodja kosovskih Albanaca da zaposle «ogromnu radnu snagu», i da su naklonjeniji modernizaciji koja bi zahtevala strani kapital. Onda ni ne cudi sto je Vasington odlucio da podrzi nasilnicku OVK.

Manipulacije i licemerje savetnika ICG-a je jos bezobraznije u odnosu na Srbe. ICG savetuje UNMIK da pozuri sa preuzimanjem vrednog rudarskog kompleksa pre izbora u Srbiji, kako se nova vlada koja bi vise odgovarala Zapadu ne bi mogla okriviti za «gubitak Trepce». Svaki vodja Srba, ukljucujuci i opozicionare, bi morao da protestuje kada UNMIK preuzme Trepcu i Zvecane. «Ali, oni [opozicija] bi mogli da iskoriste argument da je 'gubitak' u stvari posledica Milosevicevog statusa, i da je Srbija jos jednom izgubila vrednu imovinu zbog njegovog psirustva na vlasti. Ukoliko se preuzimanje izvrsi pre izbora u Srbiji, nece ostetiti – cak bi moglo i da bude pozitivno – bilo koju strategiju za smenjivanje Milosevica.» Ukratko, posto ce medjunarodna zajednica da preuzme Trepcu bez obzira ko je na vlasti u Beogradu, bolje je da se to uradi dok je na vlasti Milosevic, kako bi onda «progresivna i demokratska» opozicija» koju podrzava Zapad mogla da za to optuzi Milosevica!

 

Propaganda u medijima: «Vec vidjeno» protiv istine

Ovakav cinizam je tesko nadmasiti, ali zato uvek ima mesta za dodatne lazi. To postaje zadatak medijske propagande, koja javnost mora da ubedi da proguta gorku politiku elitistickih savetnika i vladara. Clanak vise savetnice ICG-a Suzan Blaustajn «Mitrovica: iskra sledeceg rata na Balkanu», objavljen 23. februara 2000. godine u Toronto Star-u, zasluzuje nagradu Dzejmi Sej za najbesramniji primerak ratne propagande ovog meseca.

U njemu su sadrzani svi klisei: «vekovna mrznja» (izvinite, narode, ali nije do nas); fokus na jednog i jedinog krivca: Milosevica; Francuzi kojima se ne moze verovati jer traze kompromis nasuprot potrebi medjunarodne zajednica da «pokaze kicmu» suprotstavi se «Milosevicevom ispitu volje». Blaustajn, naravno, smatra da Milosevic, izaziva nerede u Mitrovici zbog njegovog «finansijskog interesa» u rudnicima Trepce i postrojenjima u Zvecanu. NATO drzi Kosovo pod okupacijom vec osam meseci i gleda kako Albanci svakodnevno ubijaju, terorisu i proteruju ne-albanski zivalj, a Blaustajn ima petlje da napise (a novine da objave) kako je «ovaj grad kamen-temeljac strategije Beograda o 'Velikoj Srbiji', koja tezi da istera sve ne-Srbe s tog podrucja.»

Izvestaj ICG-a iz novembra 1999. napominje da «Medjunarodni finansijeri vec odavno smatraju rudarstvo kao svorenim za pranje novca» sirom sveta zbog strukture te delatnosti, te predlaze da «intteres Miloseviceve klike za Trepcu mozda prevazilazi samo iskoristavanje mineralnih potencijala.» Blaustajn ovu spekulaciju vodi i korak dalje, spominjuci Zvecan «za koji se veruje da je sluzio za pranje novca rezimu». Ali u svakom slucaju, ako Srbi izvlace ekonomsku korist iz Zvecana, zasto onda da oko toga prave probleme? Ah, taj Milosevic! Pa zato sto je «Mitrovica jedina preostala teritorija koju Milosevic kontrolise na Kosovu», pa se on «bas tu odlucio da posalje izazov medjunarodnoj zajednici». Svet je jedan veliki «ispit volje» u kome mali narodi uvek «izazivaju» divove kako bi ih divovi istrebili. Mali narodi u ovome uzivaju, ne pitajte me zasto.

Blaustajn nastavlja oslobadjanjem Albanaca od odgovornosti za nedavno nasilje i kriveci Francuze. Nisu Srbi ti koje isteruju sa Kosova, vec su Albanci zrtve «Milosevicevih agenata» koji «prate, terorisu, maltretiraju i proteruju civile albanske nacionalnosti koji se usudjuju da zive u sprskom delu grada». Raketiranje autobusa punog srpskih civila, u kom je dvoje poginulo, je «bio necim izazvan». Albanci su izgubili strpljenje zato sto medjunarodna zajednica gleda kroz prste «srpskom ugnjetavanju lica albanske nacionalnosti»... Ne dozvoljavajuci rulji ljjutitih Albanaca da zauzme i poslednji deo Kosova gde Srbi jos zive manje-vise normalno, «UN napustaju sluzbenu platformu stvaranja i zastite multinacionalnog drustva na Kosovu,» kaze Blaustajn. Ovaj njen traktat ima za cilj da unapred odredi krivicu za «sledeci rat na Balkanu». Kao takav je u potpunoj suprotnosti sa cinjenicama o dogadjajima na Kosovu tokom proteklih osam meseci strane okupacije.

Kako se bilo ko usudjuje da napise ili objavi ovakav clanak? Odgovor lezi u saznanju propagandista da neobavesteni citaoci imaju tendenciju da «vec vidjeno» smatraju za istinu. Klisei o «Milosevicu» i «Velikoj Srbiji» su poznati vec odranije. Istina nije. Ako i kada izbije «sledeci rat na Balkanu» a «medjunarodna zajednica» preuzme Trepcu, zbunjena javnost nece morati da o tome brine, posto ce svi vec znati o cemu se radi: onaj zlikovacki diktator Milosevic opet stvara probleme.

•Dajana Dzonston, 28 februar 2000.

* * *

Izvestaj ICG-a, Trepca: Making Sense of the Labyrinth [Trepca, izlaz iz lavirinta] se nalazi na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/icg.htm

Clanak Suzan Blaustajn se nalazi na http://emperor.vwh.net/articles/Johnstone/flashpoint.htm [engleski] i http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/bl.htm [srpski].

arevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://www.emperors-clothes.com

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://www.emperors-clothes.com/howyour.htm. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.

 

www.tenc.net [Carevo Novo Odelo]