http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-vojska2.htm

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Vojska Jugoslavije u "Zoni sumraka"
Pise: Aleksandar Djaja [18. mart 2001]

Neverovatno!

Amerka je ponudila, a g. Nebojsa Covic i Vojska Jugoslavije prihvatila da udju u jedno parcence tzv. kopnene zone bezbednosti i zastite drzavu Makedoniju od upada siptarskih terorista sa Kosmeta! Znali smo da Vasington ne voli da zrtvuje svoje vojnike ( a ko voli?), ali da je njihovo licemerje tolikog kalibra, to je, cak, i za pisca ovih redova - iznenadjenje!

Sta nudi ovaj besramni sporazum, ili izjava, ili kako mu drago...? Ukratko, nista, do mogucnost da nasi vojnici udju u siptarski "Big Mac", odnosno, da se nadju izmedju dve vatre: siptarskih terorista koji sa Kosmeta deluju ka Makedoniji, i onih iz Makedonije ka Kosmetu! Pri tom, ova vojno-politicka operacija razmestanja nasih trupa na granicu sa Makedonijom ne podrazumeva i mogucnost upotrebe mehanizovano oklopnih jedinica i vazdusne podrske, osim u slucaju angazovanja helikoptera za izvlacenje ranjenika...!?

A, sta bi za to vreme trebalo da cini NATO - KFOR? Verovatno, isto sto i do sada: da poziva "obe strane" na uzdrzanost, postovanje sporazuma o prekidu vatre i da maksimalno nastoji da zadnjice svojih vojnika drzi sto dalje od mogucih borbenih dejstava.

Ako su SAD i tzv. medjunarodna zajednica do skora cinili sve kako bi osakatili srpsku drzavu i ponizili njen narod - dabome, sve pod bljutavom parolom borbe protiv "diktatorskog rezima" Slobodana Milosevica - zasto danas, kada je taj "rezim" pao, nikada nismo bili blizi raspadu i Jugoslavije, i Srbije? Na protekloj konferenciji za stampu, predsednik SRJ, g. Vojislav Kostunica, sa skepsom je izjavio kako ce nasa vojska, naravno, prihvatiti ponudu NATO i tako pokusati da povrati bar deo izgubljenog suvereniteta na delu svoje teritorije - ali, ta izjava, kao i ceo tok pomenute konferencije koji se odnosio kako na tu vojnu operaciju, tako i na buducnost zajednicke drzave srpskog i crnogorskog naroda, imala je blagu intonaciju rekvijema.

Nikakvo cudo! "Blagodareci" desetogodisnjoj katastrofalno pogresnoj politici izolacije i demonizacije srpskog naroda na jugoistoku Evrope, Amerika i Evropska Unija (uz neoprostivu pasivnost Ruske federacije!) na ovim su prostorima uvezali pravi balkanski Gordijev cvor! I sada bi, opet, da ginu Srbi, racunajuci, valjda, da je na Balkanu, istorijski gledano, srpska krv jedan od najjeftinijih artikala! PARADOKS

Nasa se drzava danas, nakon pobede DOS-a na saveznim i republickim izborima, namerno ili slucajno, doista nalazi u cudnoj, u svojoj visevekovnoj istoriji do sada nezabelezenoj situaciji. Ona je, naime postala protektorat Amerike i NATO - ali, protiv terorista koji deluju na njenoj teritoriji, de facto, ne sme da se brani! I da cudjenje i paradoks budu veci, od tih istih siptarskih terorista ne zele (ne mogu, ili nece) da je odbrane cak ni njeni protektori. Sve sto oni hoce (mogu, ili zele) da dopuste jeste mala intervencija, ogranicena po dejstvu i sredstvima borbene tehnike, takoreci, kozmeticka, fingirana vojna akcija koja - a to svi znaju - nece doneti nikakve dugorocne rezultate.

Potpisivanje tz. primirja, ili sporazima o prekidu vatre, ili izjava, ili kako vam drago... izmedju siptarskih terorista i nasih organa vlasti - a sve pod pokroviteljstvom i garancijama onih istih koji su te bande i obucili da se bore protiv Vojske Jugoslavije, snabdeli oruzjem i satelitskim podacima o razmestaju nasih vojnih efektiva - neprevazidjena je farsa!

Uzmimo, medjutim, hipoteticku situaciju: Amerika i NATO su shvatili da su zaigrali na pogesnu kartu i da su "losi momci", zapravo Siptari, a da su Srbi "dobri momci", koji jedini mogu da obezbede mir i stabilnost u regionu Balkana. Ukoliko iskljucimo (mada sa velikom dozom hipoteticnosti) mogucnost kako je haos na Balkanu, u stvari, jedini cilj Amerike, kao uvod u pokretanje lavine haosa ka Istoku i, nepresusnim prirodnim resursima Kaspijskog basena, moramo postaviti pitanje: ko ce u tom slucaju da presece Gordijev cvor? Ko je ovde Aleksandar Makedonski?

Takvog nema.

Splet tragicnih dogadjaja od bombardovanja NATO, dolaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju te, pod njegovom zastitom, proterivanje sa visevekovnog srpskog duhovnog, istorijskog i civilizacijskog prostora, preko 350.000. Srba, Crnogoraca i drugog nealbanskog zivlja - fatalisticke je prirode. I, ma koliko se trudili da u ovom velikom zlocinu Amerike i vodecih zapadnih sila prema srpskom narodu pronadjemo nekakvu (bilo kakvu) politicku, ekonomsku, vojnu logiku, pa, cak, i "logiku zla" - to nam nikako do kraja ne polazi za rukom. Jer, brutalno i besmisleno bombardovanje Srbije, zatim okupacija Kosova i Metohije te, nakon toga, uvodjenje u ovu prljavu globalnu politicku igru, nekakve, kopnene zone bezbednosti, a, zapravo, svojevrsne "zone sumraka" kao odskocne daske za sto dublje upade siptarskih terorista "OVK" ka Vranju i Nisu, te, najzad, dozvole, "faznog ulaska" u zonu Vojsci Jugoslavije - ali, pod komandom KFOR-a i sa ogranicenim mogucnostima za samoodbranu - toliko je liseno elementarne logike da je u ovom balkanskom Gordijevom cvoru vise i ne treba traziti.

Zasto je Vojsci Jugoslavije dozvoljeno da brani Republiku Makedoniju, ali ne Republiku Jugoslaviju? Zasto ne ulazi na teritorije opstina Bujanovac, Presevo i Medvedja, koje siptarske teroristicke bande (ili "naoruzani ekstremisti"?!-kako DOS-ovi mediji jedino smeju da ih zovu) sve vise, po istom kosovskom scenariju internalizacije sukoba, uspevaju da ova podrucja izdvoje iz sastava Srbije?

Zasto se povratku nasih vojnih jedinica u ovu kopnenu "zonu sumraka" daje istorijski znacaj, dok se istovremeno potpuno precutkuje cinjenica da su Vojska Jugoslavije i jedinice MUP-a Srbije, prema odredbama,Vojno-tehnickog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, vec odavno morali da budu na teritoriji Kosova i Metohije? Sta je sa povratkom izbeglih i proteranih Srba? Zasto se ispod ovog "trijumfalnog marsa" nasih, prakticno obezoruzanih vojnih jedinica u parcence zemlje "5x5km" - u juznoj srpskoj pokrajini, pod patronatom Amerike, onako "ispod zita" uveliko priprema Ustav i otcepljenje od maticne drzave? Najzad, hoce li jedan simbolicni i kozmeticki ustupak NATO novoj DOS-ovoj vlasti - i to ucinjen radi americke, a ne srpske dobrobiti! - biti dovoljan da bi se napravili kako ne vidimo, upravo geometrijsku progresiju razvoja socijalne bede, raspad ekonomije, privrede i drzave, kojima DOS-ov rezim kao da ne ume ... ili nece da se suprostavi?

Prethodna socijalisticka vlast, pred izbore u septembru prosle godine, napravila je odlucujucu gresku: grmela je fantasticnim rezultatima obnove zemlje, dok je narod po samoposlugama gurao poluprazna kolica. Rezultat takve katastrofalne politicke procene dobro je poznat.

Danas, pod vlascu DOS-a, kolica u samoposlugama praznija su no sto su ikada bila: plate stoje, a cene rastu. DOS-ovi strogo kontrolisani jednoumni mediji, u nastojanju da socijalni kolaps najsirih slojeva stanovnistva zabasure jekom fanfara o trijumfalnom "oslobodjenju makedonske granice" (!) - samo nas jos vise uvlace u ovu svojevrsnu "zonu sumraka", iz koje, bar za sada, nova vlast ne nudi nikakav izlaz. A, sto je najgore, kako vreme odmice, sve se manje i trudi da ga pronadje.

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://emperor.vwh.net/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.