http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-proces2.htm

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Bombaski Proces, Drugi Deo
Dzered Izrael

Carevo Novo Odelo, 3. jula 2001.

"Upravo sam video Milosevica. Kaze ovom kriminalnom i laznom zapadnom sudu da ne priznaje njihovu nadleznost. Kad bi samo bilo vise ljudi kao sto je taj Milosevic."

- Izbeglica od pro-americkog Talibanskog rezima u Afganistanu, trenutno naseljen u Kaliforniji, nakon TV snimka danasnjeg saslusanja predsednika Milosevica pred "sudom" NATO.

Kako naci reci? Slobodan Milosevic, koji zna da sroci stvari u samo nekoliko reci, ga zove "genocidni cirkus." Ovo je, medjutim, televizija, i potrebno je moment-dva da se razumeju slike: s jedne strane iskren, pametan i skroman covek; s druge, verstacka nocna mora imperijalizma.

Sad kad Amerikanci vladaju svetom, imaju tendenciju da koriste britanske glasove kao simbole klase. To nije bilo dovoljno. Dvaput je glas, tog ‘sudije’ Meja, ‘predsedavajuceg’ tog ‘Tribunala’, (u ovom novom svetskom poretku, prosto mora da se preteruje sa koriscenjem citata...) morao da pokretom ruke iskljuci mikrofon Slobodana Milosevica pred 300 miliona gledalaca, posto scena nije pratila scenario. Priznacu da Mej zna kako da koristi prekidac mikrofona. Kad Milosevic prestane da od njega pravi budalu, Mej bi mogao da ima svetlu buducnost kao domacin kontakt-programa na televiziji..

Ubedljivo vestackom, standardnom izvestaju CNN-a – od kamera koje su prvo snimale panoramu Stare Impozantne Zgrade suda, do izvestaca sa glasom poput onog glumca koji je nekada na TV prepricavao ‘Zivote Bogatih i Slavnih’ – dodata je vestacka atmosfera Tribunala NATO, nalik na filmske kulise suda koje je dizajnirala neka skupa reklamna agencija.

Sudija Mej je bio savrsen TV-spiker, izgovarajuci svoj napamet nauceni tekst sa svom uljudnoscu rezanog stakla.

"Imacete sva prava garantovana medjunarodnim zakonima,’ ponovio je Slobodanu Milosevicu i stotinama miliona gledalaca barem sest puta. Kao da smo svi mi budale, kao da je g. Milosevic budala, kao da se u ovom zabavnom parku od suda, medju glumcima obucenim u napirlitane kostime, ovaj dosadni sudija obraca nekom svom kolegi glumcu, a ne coveku koji se surpotstavio Ricardu Holbruku, coveku koji je vodio zemlju tokom desetogodisnjeg otpora pokusajima Vasingtona da je razori krsenjem svakog medjunarodnog prava, pravom drzavniku koga su upravo oteli kvislinzi medju Srbima – sramoteci tako srpsku naciju – po naredjenju monstruozne strane sile. Kao da se od Slobodana Milosevica ocekivalo da se ponasa poput sluge pokornog i odgovori, ‘da, gospodine, naravno, gospodine...’

"Ovo je vrlo komplikovan proces," cvrkutao je glumac Mej, "zar ne biste mogli da razmislite o odluci da se branite sami?"

"Smatram ovaj sud laznim sudom, i njegove optuzbe laznim. Ovaj sud je ilegalan, posto ga nije imenovala Generalna Skupstina UN, pa zato nema potrebe da imenujem branioca pred ilegalnim organom," rekao je stvarni Slobodan Milosevic. "G. predsedavajuci..."

Ako se dobro secam, tada je Mej prvi put iskljucio mikrofon.

Onda se Mej namrgodio kamerama, misleci: ‘Zasto je ovaj covek toliko ljutit?’ Ali je zadrzao svoj manir rezanog stakla i objasnio milionima gledalaca da, naravno, ova nerazborita odluka moze biti ponistena bilo kad, posto je ovaj NATO sud apsolutno posten i nepristrasan. Da li bi, onda, ili mozda ne, g. Milosevic hteo da iskoristi svoje neotudjivo pravo da saslusa laznu optuznicu?

"To je vas problem," odgovorio je Milosevic.

Mej je svojim bolnim izrazom slao poruku svetu: ‘Eto, sad vidite zasto smo morali da ih bombardujemo uranijumom!' "Kako se izjasnjavate?"

"Ovaj Tribunal ima za cilj da proizvede lazno opravdanje za ratne zlocine pocinjene u Jugoslaviji."

"Postavio sam vam pitanje," nato ce Mej, govoreci svetu: ‘Ne igrajte se s nama; nemamo mnogo strpljenja.’

"A ja sam vam odgovorio," rekao je Milosevic. "Ovaj Tribunal-" ali je Mej opet iskljucio mikrofon.

Cinilo se kao da ce se odnekud cuti glas rezisera, "REZ! Gospodine M, ako vam nije tesko, molicu da se pridrzavate teksta? Idemo opet: ‘NATO pokazuje svetu da nije gomila nasmejanih fasista,’ scena prva, klapa druga! Akcija!"

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://emperor.vwh.net/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.