http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-nemacki.htm
Format za stampanje se nalazi na ovoj adresi

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Nemacki Ministar Inostranih Poslova Trazi Da Nemacke Trupe Trajno Okupiraju Jugoslaviju

Fiser kaze da Jugoslavija prvo mora da stekne demokratsku kulturu da bi mogla da razgovara sa Nemackom.

Komentar profesora Cosudovskog je u nastavku ovog novinskog clanka.

[Napomena Carevog Novog Odela: Ovo je prevod izvestaja Asosijeted Presa na nemackom jeziku. Detaljno objasnjenje sledi na kraju clanka].

(Berlin), AP, 11. oktobar, 2000

Nemacki Ministar inostranih poslova, Joska Fiser, obracajuci se Parlamentu prosle srede, izrazio je misljenje da bi Nemacka trebalo da pruzi ne samo materijalnu pomoc Jugoslaviji, vec da NEMACKA ARMIJA, kao i nevojne organizacije bi takodje trebalo da OBEZBEDE SVOJE TRAJNO PRISUSTVO U JUGOSLAVIJI. On je izjavio da je ovo sada jedinstvena prilika da se tamo stvori demokratija u sklopu daljeg ujedinjenja Evrope.

Ujedinjena Nemacka ima posebnu odgovornost da stabilizuje demokratiju u Srbiji. Demokratija, kaze g. Fiser, je osnova trajnog mira na Balkanu. Ali je, nastavlja, u ovom trenutku je najprece da se demokratske promene obave na miran nacin, dajuci prevagu pravdi. Zapadni Balkan je deo sveopste evropske odgovornosti.

Bio je ovo istinski i pravovremeni trenutak da se spreci politika Slobodana Milosevica pravljenja Velike Srbije, i da se angazujemo na strani demokratske opozicije, kaze Joska Fiser. Sada je moguce zaustaviti gnusna ubitstva na Balkanu. Mora se napraviti Pakt o Stabilnosti da bi se, izmedju ostalog, ocistilo korito Dunava. Pored ovoga, u Srbiji se mora izgraditi kultura demokratije da bi se omogucilo normalizovanje odnosa izmedju Nemacke i Srbije. U ovome smeru je Evropska Unija vec ucinila prve korake u vidu ukidanja embarga na uvoz nafte i avionske letove. Sada se Srbija moze pratiti na njenom putu prema Evropi. Po recima Fisera, svi oni koji su krivi za pocinjene teske zlocine moraju se privesti pravdi.

============

Jugoslavija kao nemacka okupaciona zona

Maks Sinkler razgovara sa profesorom ekonomije na univerzitetu u Otavi, Miselom Cosudovskim, specijalistom za posledice prodora NATO i MMF-a u zemlje pod prelaznim rezimima.

Sinkler: Neki od saradnika Vojislava Kostunice tvrde - ili se nadaju - da on moze da izbegne americku dominaciju gradeci veze sa Evropom, odnosno da Evropa izmice americkoj dominaciji i zeli da postane nezavisna.

Cosudovski: Mislim da je to naivan stav. Berlin i Vasington u ovom slucaju rade zajedno, uskladjujuci svoje spoljno-politicke inicijative. Nemacka tajna sluzba, Bundesnachrichten Dienst (BND) je usko saradjivala sa CIA-om tokom i posle 78-dnevnog bombardovanja Jugoslavije.

Sve ukazuje na plan da se Jugoslavija pretvori u nemacki protektorat, se nemackim trupama i valutom na jugoslovenskoj teritoriji, koja bi postala deo nemackog «lebensraum-a». Takvu sudbinu su dozivele i druge bivse repuglike SFRJ, kao na primer Makedonija i Hrvatska.

U Crnoj Gori i na Kosovu je nemacka marka (DM) vec postala sluzbena valuta. Na Kosovu, nemacka Commerzbank kontrolise celi sistem poslovnih transakcija. Istovremeno, Grupa Vasington - transnacionalna kompanija povezana sa americkom vojnom industrijom - sada kontrolise rudnike Trepca na severu Kosova.

Amerikanci i njihovi britanski saveznici su bacili oko na centralnu Aziju; o tome se radi. Kaspijski basen i centralna Azija su americka interesna zona. BP-AMOCO i ARCO, najveci svetski anglo-americki naftni konglomerat, je uticajan faktor u igri za kontrolu nad kaspijskim naftnim poljima. NATO, kroz svoj vojni savez koji je uspostavljen u toj regiji (poznat je po skracenici GUUAM) ima zadatak da brani naftovode koji ce sa Kavkaza prolaziti preko Balkana.

Nemacka nije znacajna sila u naftnoj industriji. U zamenu za prepustanje kaspijskog basena i centralne Azije Sjedinjenim Drzavama i Britaniji, Nemacka je dobila Balkan i delove istocne Evrope. Cini se da su se SAD i Nemacka slozile oko ove podele teritorija i interesnih sfera.

Sinkler: Dakle nastupaju slozno?

Cosudovski: U odredjenom pogledu; po drugim pitanjima ne. Postoji sukob vojnih industrija SAD i Nemacke. Dva industrijska konglomerata se trenutno takmice. Mocni Deutsche Aerospace, deo Dajmlera, je sada u savezu sa francuskim Aerospatiale Matra. S druge strane, British Aerospace je potpuno integrisan u americki vojno-industrijski kompleks, u bliskim odnosima sa najvecim americkim korporacijama.

Drugim recima, vojna industrija zapada je podeljena na anglo-americku i franko-nemacku osovinu. Usput, po pitanju nafte se anglo-amerikanci sukobljavaju sa francusko-belgijski-italijanskim konglomeratom El-Aquitaine-Oetrofina-ENI, koji je povezan sa iranskim i ruskom naftnim kompanijama.

Dinkic preuzima kontrolu Centralnu Banke u ime MMF-a

Cosudovski: Sto se tice Jugoslavije, cilj je da se nametne nemacka marka, sto bi stavilo finansijski sistem Jugoslavije pod nemacku kontrolu. Za ovo je potrebno da se kontrolise jugoslovenska Centralna Banka.

Mislim da je sada u Jugoslaviji najvaznije ko kontrolise Centralnu Banku.

Trenutno izgleda da je g. Mladjan Dinkic iz grupe ekonomista G17 preuzeo kontrolu ove banke. On to cini po nalogu Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ako Jugoslavija zeli da zadrzi suverenitet, apsolutno je neophodno da zadrzi kontrolu nad sopstvenom centralnom bankom i monetarnom politikom. Ako Kostunica i Dinkic i G-17 predaju Centralnu Banku MMF-u, onda ce nemacke banke da zavladaju situacijom kao sto su to ucinili na Kosovu i u Bosni. Tada bi MMF uspostavio de facto kontrolu i pretvorio Jugoslaviju u koloniju - bez obzira sta se nakon toga bude desavalo na sceni borbe pojedinih politickih partija. Drugim recima, ako MMF kroz grupu G17 i kroz licnost gospodina Mladjana Dinkica bude kontrolisao Centralnu Banku, onda MMF drzi pod kontrolom glavni oslonac moci u Jugoslaviji. Ako jos budu mogli da imenuju ministra finansija, onda imaju u svojim rukama - sve.

Cini se da je g. Dinkic vec preuzeo funkciju guvernera Centralne Banke i to bez odobrenja skupstine. Postoje dokazi, dostupni javnosti, da je MMF vec poceo da unistava platni promet. Ako Jugoslavije hoce da ocuva suverenitet, ljudi koji kontrolisu njenu monetarnu politiku moraju da budu odgovorni skusptini, a ne MMF-u. To znaci udaljavanje Dinkica i njegovih saradnika sa funkcija vezanih za Centralnu Banku.

Po pitanju Jugoslavije i Amerika, Nemacka i Francuska rade zajedno

Sinkler: U nekom clanku, pre neki dan procitao sam da Kostunica ima podrsku francuske, a sto bi znacilo da ima odresene ruke da vodi nezavisnu politiku.

Cosudovski: Francuska i Nemacka rade zajedno. Kao sto sam spomenuo, njihova vojna industrija je potpuno integrisana. Postoji uska saradnja ove dve zemlje. To je nova osovina: Francuska, Nemacka i Italija s jedne strane, Britanija i SAD s druge.

Sinkler: Da li to znaci da ce Srbe od SAD stititi Francuska i Nemacka?

Cosudovski: O, ne, ne, nikako. Naravno, postoje brojna neslaganja izmedju Nemacke i SAD. U Albaniji su Nemci pruzali podrsku Demokratskoj, a Amerikanci Socijalistickoj partiji. Nemci su izgubili. Nemacki rudarski div Preussag je izgubio ugovor u korist jedne anglo-americke korporacije u trenutku kada su Socijalisti dosli na vlast. Albanija je, znate, jedan od najvecih proizvodjaca hroma u svetu.

Ali sto se tice Jugoslavije, Nemci i Amerikanci saradjuju u potpunosti.

Imajte jos na umu da MMF sada vodi jedan Nemac. Mora da nam bude jasno da je na Balkanu i u istocnoj Evropi MMF isto toliko instrument nemacke dominacije kao i americke dominacije.

Tu je jos i istorijski znacaj ponovne nemacke okupacije Jugoslavije, znate. To je bio cilj nemacke imperije vec mnogo godinama, ukljucujuci tu i Drugi svetski rat.

Sinkler: Mozete li reci nesto vise o americkim interesima u centralnoj Aziji?

Cosudovski: Pa, mada su SAD prosirile svoj uticaj na Kavkaz i centralno-azijske republike bivseg SSSR-a, trenutno na oku imaju Kinu. Jos od Azijskog finansijskog kraha i intervencije MMF-a 1997-me, Juzna Koreja je postala kolonija SAD. Snazna korejska preduzeca (kao npr. Hyundai, Samsung, Daewoo, Kia) preuzeli su tada americki finansijeri. Nemci su takodje prisutni tamo, kroz Deutsche Bank i Commerzbank. SAD ima stacionirano 38.000 vojnika u Juznoj Koreji, dok se u isto vreme korejska privreda nemilosrdno pljacka.

***

Preporucujemo da pogledate takodje:

1) Kostunica kaze da neki opozicionari «nesvesno pomazu americkom imperijalizmu» Clanak Njujork Tajmsa, uz komentar Dzereda Izraela i Maksa Sinklera (Na adresi: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-erlang.htm )

2) MMF i Svetska Banka Dva orudja razbijaca nacionalnog suvereniteta Razgovor sa profesorom Miselom Cosudovskim (Na adresi: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/mmfi.htm )

3) Izbori u Jugoslaviji i americka arogancija (Na adresi: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/izboriu.htm )

4) Tekst saslusanja u Senatu, 29. jula 1999 mozete procitati na Srpskom na ( http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/dokse.htm )

5) Celokupnu izjavu direktora NZD Pola B. MakArtija Komisiji za odnose sa OEBS-om mozete procitati na Engleskom na
( http://emperor.vwh.net/news/ned-1.htm )

6) Dzered Izrael i profesor Misel Cosudovski su analizirali program G-17 u clanku «Ko je G-17? Preruseni MMF», koji se moze naci na Engleskom na adresi ( http://emperors-clothes.com\analysis\1.htm )

Slucaj Nezeljenog Clanka

Koliko nam je poznato, ovaj izvestaj AP se pojavio samo na nemackom. Jedan od nasih citalaca ga je opazio na nemackoj verziji Yahoo.com i poslao nam engleski prevod i adresu gde je nasao clanak. Po njegovim uputstvima, otisli smo na http://de.news.yahoo.com/4/ . Na stranici smo pokusali da koristimo opciju "Nachrichten suchen" (sto na nemackom znaci "potrazite vesti") i ukucali "Fischer will Jugoslawien mit Bundeswehr helfen" [Fiser hoce da vojska pomogne Jugoslaviji]. Kada se resenje pojavilo, vodilo je na adresu " http://de.news.yahoo.com/001011/12/14aun.html ". Stranica je imala tacan naslov, o tome kako Fiser hoce da Bundesver "pomogne" Jugoslaviji, ali kada smo pokusali da pogledamo clanak, dobili smo poruku "Seite nicht gefunden" , drugim recima, "Stranica nije pronadjena". Svi drugi linkovi su bili u savrsenom redu.

Zatim smo pozvali prijatelja u Nemackoj, ciji poslodavac redovno prima izvestaje Asosijeted Presa. On nam je poslao tekst odstampanog izvestaja na nemackom i preveo ga na engleski. Originalnu nemacku verziju cemo da objavimo uskoro

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://www.emperors-clothes.com/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.