Adresa ovog clanka je: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-markovic.htm

Veriziju na engleskom jeziku mozete naci na adresi: http://emperor.vwh.net/analysis/cooper.htm

Ukoliko zelite da putem elektronske poste dobijate clanke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
http://emperor.vwh.net/MailList/index.php

Posaljite ovaj clanak prijateljima

Ovaj clanak se moze koristiti u nekomercijale svrhe, ali Vas molimo da ga pri tome reporodukujete u celini i da navedete izvor.
Za komercijalnu upotrebu molimo Vas da kontaktirate Carevo Novo Odelo

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm * [Carevo Novo Odelo]

=======================================
Bivsi Sef SDB Svedoci: "Mucili su me da lazem"
Na "sudjenju" Milosevicu, Haski tuzilac upao u sopstvenu rupu!
Dzered Izrael i Niko Varkeviser (iz Haga)
[27 juli 2002]

=======================================

Dok smo se spremali da objavimo clanak o licemernoj «brizi» haskih tribuna za zdravlje Slobodana Milosevica, ovaj «proces stoleca» je izvrsio samounistenje.

Sada je pitanje samo koliko ce se jos odrzati kao zivi mrtvac.

«Tribunal» je preminuo tokom svedocenja Rade Markovica, bivseg sefa Sluzbe drzavne bezbednosti Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije, tacnije tokom unakrsnog ispitivanja koje je danas [26. jula] obavio Slobodan Milosevic.

Markovic je dosao kao svedok tuzilastva. Iz nekog razloga, ocekivalo se da svedoci u korist optuzbe. On je, medjutim, rekao nesto sasvim drugacije.

1) G. Markovic je svedocio da Miloseviceva vlast nije pokusala da protera civile albanske nacionalnosti sa Kosova tokom NATO bombardovanja. Naprotiv:

«Rekao sam (lokalnimvlastima) da je predsednik naredio da se tok izbeglica zaustavi», izjavio je Markovic tokom unakrsnog ispitivanja..." (AP, 26. jul 2002)

2) G. Markovic je svedocio da je Milosevic zestoko reagovao na zlocine protiv Albanaca:

«Podneseno je vise od 200 krivicnih prijava protiv pripadnika policije, a mislim da se radio o slicnom broju i u vojsci», izjavio je Markovic... (AP, isti izvestaj)

Neke novinske agencije su citirale gore navedene izjave, pokusavajuci medjutim da ospore ili zanemare njihov znacaj.

Ranije je g. Markovic svedocio da od 1997. g. Milosevic nije imao direktnu, dnevnu kontrolu nad sluzbom bezbednosti. Ova izjava je cesto pogresno interpretirana u stampi – objasnicemo kako u zapisniku sa svedocenja, koji ce uskoro biti objavljen. Uglavnom, niti jedna agencija nije objavila najsokantnije saznanje.

Pre nego sto je doveden u hag, Rade Markovic je proveo 17 meseci u beogradskom zatvoru.

Danas, u Hagu, g. Markovic je posvedocio da su ga u zatvoru mucili kako bi ga prisilili da lazno svedoci protiv Slobodan Milosevic.

Takodje je svedocio da je sluzba bezbednosti sadasnjeg rezima u Beogradu, koja usko saradjuje sa tuziocima «tribunala», ponudila njemu i njegovoj porodici novi identitet i udoban zivot u stranoj zemlji, kao naknadu za lazi protiv Slobodana Milosevica.

U jednom trenutku g. Markovic je izjavio kako su ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihailovic i njegov sef tajne policije Goran Petrovic, pripadnici pro-NATO rezima u Beogradu, dosli u posetu zatvoru praceni odredom tajne policije. Izveli su g. Markovica iz zatvora – sto je protiv zakona Srbije – i odveli ga na privatnu veceru, gde su mu ponudili novi identitet, luksuzan zivot – i prestanak mucenja – ako bude lazno svedocio.

Mucenje i ovakva ponuda objasnjavaju zasto je tuzilastvo verovalo da je g. Markovic njihov svedok.

Sokiran prkosom g. Markovica, tuzilac Dzefri Najs je zatrazio od tzv. sudije Ricarda Meja da prekine svedocenje. Mej je pokusao, prekinuvsi unakrsno ispitivanje argumentom da se «ovde razgovara o Kosovu», pa da je stoga pitanje mucenja g. Markovica i zahteva za lazno svedocenje (o Milosevicevoj ulozi na Kosovu) nebitno

Dok ovo pisemo, ni jedna agencijska vest na engleskom jeziku nije objavila teske optuzbe g. Markovica, ni neverovatnu reakciju «sudije» Meja.

Zasto?

Zato sto nema nacina da se ove optuzbe predstave kao povoljne za «tribunal»... pa se zato ne smeju spomenuti.

Zar to ne podrzava nasu optuzbu da su zapadni mediji u sluzbi masivne anti-jugoslovenske kampanje dezinformacija? Ima li nekog drugog objasnjenja za ignorisanje cinjenice da je sef Miloseviceve tajen sluzbe doveden da svedoci protiv njega, ali je onda izjavio da su ga mucili kako bi svedocio lazno?

KOME VEROVATI, A KOME NE

Sve sto se moze naci u agencijskim vestima je negativna slika g. Markovica, cutanje o njegovim optuzbama, i lazi.

Dik Diker iz Hjuman Rajts Voca – koji, kako smo sami videli tokom posete Hagu, vedri i oblaci «tribunalom» - je izjavio Frans Presu (AFP) da Markovicevom svedocenju «manjka verodostojnost».

Ma nemojte, gos'n Dikeru?

Ako Rade Markovic nije verodostojan svedok, zasto ga je onda vas «tribunal» doveo da svedoci u korist optuzbe? Stavise, zasto je upravo g. Markovic doveden kao poslednji svedok pre letnje pauze? Vasi tuzioci su ga doveli zato sto su mislili da je «njihov covek». Ali na osnovu cega, gospodine Diker?

Rade Markovic nikad nije bio politicki protivnik Slobodana Milosevica.

Zasto je onda vas «tribunal» imao toliko poverenje u njega? Otkud toliko iznenadjenje g. Najsa?

Logika odgovara. «Sud» je ocekivao da Rade Markovic svedoci na odredjeni nacin jer je razumeo iz odredjenih iskustava u zatvoru sta ga ceka, celog zivota, ako im se suprotstavi. Mozda su podrepasi iz Beograda previse revnosno izvestili svoje gospodare o uspesnom ubedjivanju Markovica da «saradjuje»? Podrepasi su inace znani po preterivanju kad treba impresionirati nalogodavce.

Zato su, znaci, vase kolege verovale da ce Markovic da saradjuje? I zato ste i vi i oni bili zateceni kad se to nije desilo. Zato sada morate da mucate kako «Markovicu nije verovati» a coveka ste sami doveli kao svog svedoka!

Kad smo vec kod verodostojnosti, zasto sokantne optuzbe Radeta Markovica nisu prikazane na zapadnim TV kanalima? Zasto mediji ne izvestavaju da je g. Markovic naveo imena dva agenda SAD i Zapada - Mihajlovica i Petrovica – odgovornih za njegovo mucenje?

Zasto na udarnim vestima nema izvestaja da je «sudija» Mej – umesto da naredi istragu i stavi g. Markovica pod zastitu u skladu sa osnovnim principima prava i pravde – g. Markovicu rekao da ne gubi vreme pricajuci o nebitnim stvarima?

Zar Mejova reakcija ne govori dovoljno vaznosti i verodostojnosti Markoviceve izjave?

Verodostojnosti radi, zasto g. Diker ne zahteva istragu o navedenom mucenju svedoka u «procesu stoleca»? Zar on nije predstavnik organizacija koja nadgleda ljudska prava? A ako ne zahteva izjavu zato sto zna da g. Markovic laze (sto je smisao njegove izjave AFP-u), zasto onda svima ne kaze kako mu je to poznato?

U istom izvestaju koji citira Dikerovu izjavu da g. Markovic «manjka verodostojnost», AFP izvestava:

«Markovic je privremeno oslobodjen iz zatvora u Srbiji kako bi mogao da svedoci na sudjenju». (AFP, 16 jul 2002)

Ova polu-istina je jos gora od lazi. Frans Pres je izostavio cinjenicu da se g. Markovic sada nalazi u Sheveningenu, gde su Nacisti mucili pripadnike holandskog pokreta otpora tokom 2. svetskog rata.

Rade Markovic je veceras na milosti i nemilosti onih kojima je prkosio.

Mnogi ugledni Srbi su umrli u haskim tamnicama pod sumnjivim okolnostima, sto potvrdjuju i dokumenti o neuverljivom «samoubistvu» Slavka Dokmanovica. Svojim svedocenjem, g. Markovic je preuzeo na sebe rizik daljeg mucenja, pa cak i smrti.

Zbog cega? Zato sto ga ceka posao kod g. Milosevica? Zato sto ce njegova porodica da uziva lagodan zivot u Beogradu, pod kontrolom NATO i zapadnih obavestajnih sluzbi? Rade Markovic nije mogao nista da dobije ovim svedocenjem, a imao je sve da izgubi.

Zato njegovo svedocenje nije bilo samo verdostojno, vec velicanstveno.

ISTINSKI ZLOCINCI

28. juna 2001. godine, Slobodan Milosevic je otet iz Beograda.

Ustavni sud Jugoslavije je zabranio njegovo izrucenje, jer bi se ono kosilo sa Ustavom SRJ. Uprkos tome, «tribunal» i njegove sluge su oteli Milosevica i odveli ga u Hag. Novi Poredak ne priznaje ustave. (1)

U Sheveningenu, bivsem nacistickom zatvoru iz 2. svetskog rata, g Milosevica su maltretirali prisluskivanjem, zabranom poseta, poricanjem osnovnog prava da se sastane sa pravnim savetnicima. Jedno vreme je svetlo u njegovoj celiji ostajalo upaljeno 24 casa dnevno.

Jednom od autora ovog clanka, Niku Varkeviseru, je ovog meseca odbijena dozvola da poseti predsednika Milosevica, mada je on holandski koordinator Miloseviceve odbrane.

Kristoferu Bleku, sefu pravnog komiteta za odbranu Milosevica, je «tribunal» zabranio posete. Jedan od cinovnika je prosle godine tu odluku opravdao izjavom da «tribunal» odobrava ili zabranjuje posete na osnovu procene da li ce one imati «dobar efekat» na zatocenika.

Predsednik Milosevic nema pristup biblioteci ili internetu. Jedinu pomoc pri istrazivanju optuzbi mu pruza javna telefonska govornica u zatvoru.

U proteklih pet meseci smo se nagledali beskonacne parade «svedoka» sumnjive reputacije. Neki su sluzbenici NATO vlada, ili organizacija koje saradjuju sa NATO – alijansom koja ja bombardovala Jugoslaviju i okupirala Kosovo. Njen portparol, Dzejmi Sej, se jednom pohvalio da je NATO istinski sef «tribunala». (2)

Medju ostalim svedocima su bili teroristi iz «Oslobodilacke vojske Kosova» i organizacija koje su delovale kao paravani OVK. Protiv njih se Miloseviceva vlast borila na zemlji, dok je NATO bombardovao iz vazduha...

A sada saznajemo da je Rade Markovic mucen kako bi se prisilio da lazno svedoci.

Zaista, ima li vece profesionalne i moralne sramote za coveka nego da bude deo ovog «tribunala», njegovih medijskih pokrovitelja, ili neke lazne grupe za zastitu ljudskih prava koja je u stvari samo potrcko za stvarne zlocince?

Slobodan Milosevic i Rade Markovic su zatvorenici Sheveningena. Na jednom kamenu tog bivseg nacistickog zatvora, clan holandskog pokreta otpora je uklesao over reci:

«In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie, potjandorie».

U prevodu:

«U ovom zatvoru nisu kriminalci. Ovde je samo ponos Holandije».

Neka se vodje NATO paze kako tretiraju Slobodana Milosevica i Radeta Markovica.

Dzered Izrael i Niko Varkeviser su potpredsednici Medjunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Milosevica

*********************************************************
Preporucujemo procitajte i:
*********************************************************
1) IZDAJA VOJISLAVA KOSTUNICE
Pisu: Kristofer Blek, Ricard Jugus i Dzered Izrael
http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-ivk.htm

2) 2) Da bi ste procitali izjavu Jamie Shea da NATO kontrolise tribunal kliknite na link
http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-shea.htm

=======================================
Carevom Novom Odelu Je Hitno
Potrebna Vasa Pomoc!
=======================================

Carevo Novo Odelo raspolaze samo jednim izvorom finansiranja, a to su Vase donacije. Emperor's Clothes has only one source of income - your donations. Nasa je zelja da nasi clanci budu svima dostupni, bez obzira na to da li su u stanju da doniraju novac ili ne. Ali ako ste u prilici da donirate, molimo Vas da to i uradite jer nam je pomoc hitno potrebna. U velikom smo zakasnjenju sa placanjem svih mogucih racuna, kao sto su stanarina, telefonski racuni, internet usluge.

Od jedanaestog Septembra broj citalaca na nasem sajtu se usestostrucio. Trenutno prenosimo vise od jednog gigabajta podatakka dnevno. Nazalost priliv sredstava nije pratio ovaj rast troskova odrzavanja.

Kako bi Carevo Novo Odelo nastavilo svoj rad potrebno je da svi oni koji moguda doniraju novac ucine to u sto kracem roku.

Molimo Vas da posaljete koliko god novca mozete! $20, $50, $100, $500 $1000 ili vise. Svaka para koju dobijemo bice iskoriscena u svrhu da nasi clanici stignu do sto veceg broja ljudi.

Savet: Ukoliko saljete donaciju preko osiguranog servrea ili postom, moimo Vas da nas o tome obavestite preko nase e-mail adrese: emperors1000@aol.com kako bi ste bili sigurni da smo donaciju dobili. Hvala unapred!

Hvala Vam sto citate Carevo Novo Odelo.

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Mirori ovog sajta nalaze se na adresama:
http://emperor.vwh.net/ i http://globalresistance.com