Adresa ovog clanka je: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-klark3.htm

Ukoliko želite da putem elektronske pošte dobijate clanke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
http://emperor.vwh.net/MailList/index.php

Pošaljite ovaj clanak prijateljima

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

==================================================

Carevo Novo Odelo

Kako nas pristalice Remzija Klarka optuzuju za klevetu, bez pokrica

Dzered Izrael i Niko Varkeviser, 13. juna 2003
Preveo: Nebojsa Malic

========================================================

[ www.tenc.net ]

Proslog meseca smo objavili prvi clanak u seriji o bivsem drzavnom tuziocu SAD Remziju Klarku, koji u svetu uziva reputaciju vodeceg protivnika americke politike.

U tom clanku i njegovom nastavku smo analizirali Klarkov nedavni nastup u americkom Pres-klubu [National Press Club]. Tokom tog nastupa, koji je snimljen i emitovan na americkoj televiziji, Klark se lazno predstavio kao advokat predsednika Milosevica. Takodje je asocirao predsednika Milosevica sa seikom abdel-Rahmanom, o kome je Klark govorio pohvalno. Seik abdel-Rahman je vodja Oruzane Islamski Grupe (Gama'a al-Islamyya), okrutne islamsko-teroristicke grupacije u Egiptu. [1]

Klark svuda stize. Pre deset godina je sa grupom zvanom Radnicki Svet [Workers World] osnovao Medjunarodni centar za akciju [International Action Center]. IAC je nedavno organizovao koaliciju ANSWER [prev: Act Now to Stop War and End Racism – Delujte sada protiv rata i rasizma], koja predjnaci u antiratnom pokretu.

Kalrk se mesao u neke od najostrijih medjunarodnih sukoba. Pojavljivao se na televiziji sirom sveta. Dve godine je bio pocasni ko-predsedavajuci medjunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Milosevica, (ICDSM), organizovanog da razoblici medijske lazi o predsedniku Milosevicu i Srbima. Klark vise nije na tom polozaju, odlukom koja je donesena uz saglasnost predsednika Milosevica.

Remzi Klark nije odgovorio na nase konkretne optuzbe. Medjutim, dobili smo kratku poruku sa adrese IAC u San Francisku. Evo kako je glasila poruka (sledi nas odgovor):

========================================================

Carevom Novom Odelu:

Posle vaseg odvratnog, klevetnickog i raskolnickog napada na Remzija Klarka – jedne od retkih ljudi koji je zauzeo principijelan i hrabar stav o Jugoslaviji i cak odleteo u Beograd u ocajnickom naporu da spreci ilegalnu deportaciju predsednika Milosevica – niko vise ne treba da vam pomaze.

Medjunarodni centar za akciju
San Francisko

========================================================

Pisuci o Remziju Klarku, radili smo ono sto inace radimo: analizirali smo propagandne efekte Klarkovih izjava. Svako moze da procita te clanke i sam odluci da li su klevetnicki ili verni cinjenicama.

Poruka koju smo primili, koja je napisana u ime IAC, nas optuzuje da smo «raskolnici». To je interesantan izbor reci. Kada govori protivnicima NATO napada na Jugoslaviju, Remzi Klark daje izjave koje ih ubedjuju da je na njihovoj strani. Ali onda u kljucnim trenucima taj isti Remzi Klark zabija Srbima i predsedniku Milosevicu noz u ledja. Ne pisemo mi o Klarku zato sto smo «raskolnici», vec zato sto je Klark *u raskolu sa samim sobom*. Taj raskol, tu podelu nismo mi izmislili, vec smo samo ukazali na nju kao cinjenicu.

Nas je cilj da predstavimo cinjenice koje ce zahtevati odgovor na pitanje: ko je pravi Remzi Klark? Da li je to predsedavajuci anti-Tribunala u Njujorku, na kome je u prisustvu *par stotina* objavljena «optuznica» protiv NATO za zlocine u Jugoslaviji? Ili osoba koja je u intervjuu CNN-u izjavila *milionima* da mora da vidi dokaze pre nego sto odluci da li je Milosevic kriv za ratne zlocine?

Klarkovi stavovi uticu na misljenje mnogih ljudi. Iz prve ruke smo videli stetu koju nanose njegove igre recima. Zato je nasa duznost da razjasnimo njegovu ulogu.

Bez obzira na ostro protivljenje nekih od nas, Klark je u junu 2001 dobio pocasni polozaj ko-predsedavajuceg ICDSM-a, a na osnovu argumenta da on ima pristup medijima. (Kao sto smo naveli ranije, Klark vise nije na tom polozaju, odlukom koja je donesena uz saglasnost predsednika Milosevica).

Kao lideri ICDSM-a, cinili smo sve u nasoj moci da ohrabrimo Klarka da napravi pozitivan doprinos. On je medjutim konstantno izdavao poverenje i nas i drugih. U kljucnim momentima je uvek uspevao da kaze nesto sto bi naskodilo narodu Jugoslavije i pomoglo ciljevima americke Imperije. Gostovanje u Pres-klubu je samo poslednji u nizu primera.

========================================================

Jun 2001: Ocajnicki put u Beograd...

========================================================

Za razotkrivanje manevara americke Imperije i nenih simpatizera nekad najbolje sluze njihove inteligentne lazi izrecene u moralnom afektu.

Kako bi nas osramotila i ucutkala nase kritike Remzija Klarka, poruka u ime IAC sadrzi tacno jedan cinjenicni argument. Kaze da je u junu 2001 Klark "odleteo u Beograd u ocajnickom naporu da spreci ilegalnu deportaciju predsednika Milosevica."

Zanimljivo, ali to nije istina.

Otmica predsednika Milosevica je objavljena na CNN-u 28. juna oko 13 casova po istocnom americkom vremena. Tog istog dana je Klark dao saopstenje povodom otmice, a sest sati kasnije odleteo put Beograda.

Dakle Klark nikako nije mogao da leti u Beograd «u ocajnickom naporu da spreci ilegalnu deportaciju predsednika Milosevica» sem ako nije imao vremeplov, iz jednog vrlo prostog razloga: predsednik Milosevic je do tada vec bio ilegalno deportovan.

Istinu govoreci, tvrdnja da je Klark «ocajnicki» hteo da zaustavi deportaciju predsednika Milosevica je prosto uvredljiv. Pre otmice, predsednik Milosevic je proveo tri meseca u beogradskom zatvoru, jos od aprila 2001. Sve to vreme, uprkos apelima da nesto ucini, Remzi Klark je odbijao da ode u Beograd i javno se zalozi za pustanje Milosevica, iako je mozda nesto mogao time da ucini.

Ostali medjunarodni pravnici su zaista pokusali da pomognu, i putovali u Beograd dok je predsednik Milosevic bio u zatvoru. Medju njima su bili kanadski advokat Kristofer Blek i italijanski profesor medjunarodnog prava Aldo Bernardini.

========================================================

Zanimljivi put u Beograd

========================================================

Zasto je Remzi Klark odjednom imao ocajnicku potrebu da krajem juna 2001 otputuje u Beograd? Jos jedna laz Klarkovog IAC navodi na istinu.

Kako se cini, 27. juna je ambasada Jugoslavije u Vasingtonu odbila vizu Remziju Klarku. Istog dana je IAC digao dreku oko ovog dogadjaja, tvrdeci da iza odbijenice stoji americka vlada i da stoga americke vlasti ne zele da Klark poseti Beograd. Ali u istom izvestaju IAC, koji je poslat sirom Interenta, stoji oprecna informacija:

«Vladimir Krsljanin, sekretar za medjunarodne odnose Socijalisticke partije Srbije, ciji je Milosevic predsednik, [ambasador] Protic nije postupio uz odobrenje jugoslovenskih vlasti. Krsljanin je izjavio da je sef kabineta savezne vlade poslao telegram u 19:34 casova po beogradskom vremenu (13:34 u Vasingtonu) sa instrukcijama da se g. Klarku odobri viza.»
http://groups.yahoo.com/group/bay_area_activist/message/9955

Mozda ne znate, ali je jugoslovenska savezna vlada bila kljucni igrac u ilegalnoj deportaciji predsednika Milosevica. Vlada je otisla toliko daleko da donese uredbu kojom se zakonski regulisalo izrucenje, iako:

A) Ustav Jugoslavije nije dozvoljavao vladi da upravlja uredbama, vec su zakoni morali da prodju kroz Skupstinu, i

B) Ustav Jugoslavije nije dozvoljavao izrucenje jugoslovenskih drzavljana.

Ta ista vlada koja je predvodila napore da se predsednik Milosevic ilegalno deportuje je intervenisala kako bi pomogla «ocajnicki» put Remzija Klarka u Beograd.

To ne zvuci dobro.

Mi mislimo da su agenti americki Imperije sa kojima Klark saradjuje hteli da se on pojavi u Beogradu u vreme otmice iz dva razloga.

Prvo, znali su da ce Milosevic da bude deportovan i da se moze ocekivati masovni izliv narodnog besa. Hteli su Klarka u Beogradu kako bi on mogao taj bes da usmeri u bezopasnom pravcu. Drugo, mislim da su vec tada planirali da postave Klarka za advokata predsednika Milosevica. Zato je Klarkovo odsustvo iz Beograda za citavo vreme Milosevicevog utamnicenja bilo nezgodno. Zato je bilo potrebno da Klark «ocajnicki» doputuje u Beograd u vreme otmice.

Ovu tezu potvrdjuju i Klarkova dela nakon sto je Milosevic zatvoren u Hagu, ali o tome ce biti reci u narednom clanku.

-- Niko Varkeviser i Dzered Izrael

* Napomene i dodatna literatura slede nakon poziva za novcani prilog *

==================================================

Carevom Novom Odelu Je Hitno
Potrebna Vasa Pomoc!

==================================================

Carevo Novo Odelo raspolaze samo jednim izvorom finansiranja, a to su Vase donacije. Nasa je zelja da nasi clanci budu svima dostupni, bez obzira na to da li su u stanju da doniraju novac ili ne. Ali ako ste u prilici da donirate, molimo Vas da to i uradite jer nam je pomoc hitno potrebna. U velikom smo zakasnjenju sa placanjem svih mogucih racuna, kao sto su stanarina, telefonski racuni, internet usluge.

Od jedanaestog Septembra broj citalaca na nasem sajtu se usestostrucio. Trenutno prenosimo vise od jednog gigabajta podatakka dnevno. Nazalost priliv sredstava nije pratio ovaj rast troskova odrzavanja.

Kako bi Carevo Novo Odelo nastavilo svoj rad potrebno je da svi oni koji moguda doniraju novac ucine to u sto kracem roku.

Molimo Vas da posaljete koliko god novca mozete! $20, $50, $100, $500 ili vise. Svaka para koju dobijemo bice iskoriscena u svrhu da nasi clanici stignu do sto veceg broja ljudi.

  • Mozete i poslati cekpostom na adresu P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

  • Oni koji se nalaze u SAD donaciju mogu poslati i preko donacione telefonske linije, (U.S.) 617 916-1705.

Savet: Ukoliko saljete donaciju preko osiguranog servrea ili postom, moimo Vas da nas o tome obavestite preko nase e-mail adrese: emperors1000@aol.com kako bi ste bili sigurni da smo donaciju dobili. Hvala unapred!

===================

Beleske i Izvori

=================

[1] «Remzi Klark, predstavljen kao Milosevicev advokat, klevece 'klijenta' na americkoj TV» Pisu: Dzered Izrael i Niko Varkeviser
Istrazivali: Andi Vilkokson i Dzered
Preveo: Nebojsa Malic
http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-klark.htm 

« Remzi Klark u Pres-Klubu, Ponovo»
Pisu: Dzered Izrael i Niko Varkeviser
Preveo: Nebojsa Malic
http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-klark2.htm 

Hvala Vam sto citate Carevo Novo Odelo.

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]