http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-izdaja2.htm

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

SOCIJALISTI SRBIJE NAZIVAJU OBECANU "POMOCI" VARKOM

Socijalisticka partija Srbije se obrusava na tezu "da Vasington drzi Jugoslaviju na nisanu".
4. jun 2001.

Vlasti Jugoslavije, ukljucujuci Vojislava Kostunicu i Zorana Djindjica, upinju se iz sve snage da proteraju zakon kroz Jugoslovensku skupstinu. Ovaj zakon bi legalizovao saradnju sa notornim Haskim tribunalom za ratne zlocine u Jugoslaviji. Socijalisti Crne Gore, koji u Skupstini drze odlucjuce glasove, do sada su se cvrsto drzali protivu uvodjenja ovoga zakona.

U medjuvremenu, mnogi Jugosloveni veruju da navodi beogradskih vlasti, da ako Jugoslavija ne preda jugoslovenske vodje Haskom tribunalu, SAD ce spreciti junsku konferenciju donora da pruzi Jugoslaviji toliko potrebnu pomoc.

Narod je obmanut, kaze Socijalisticka partija Srbije. Dole je navedena ostra izjava Socijalisticke partije, kojom se pobija argument da " mi to moramo da ucinimo zato sto smo finansijski ucenjeni".

-- Dzered Izrael

MI OPTUZUJEMO: OBECANJA O POMOCI SU IZDAJNICKA LAZ!
Izjava Socijalisticke partije Srbije 4. jun 2001.

Zlocin je kada vodje jedne zemlje kazu svom narodu da moraju da zrtvuju svoje patriote kako bi dobili novcanu pomoc od zemalja koje su ih bombardovale.

Ali kada te iste vodje dobro znaju da novcane pomoci od bombardera nece biti, ali se svejedno pretvaraju i govore narodu da mora da podrzi zatvaranje patriota - u zamenu za nepostojeci novac - onda je to izdaja najgore vrste.

Za tu izdaju su odgovorne sadasnje vlasti u Beogradu.

Ni jedna donatorska konferencija nikada nikom nije dala ni prebijene pare. Izraz "donatori" je floskula. Pravilnije bi bilo reci "Konferencija potrazilaca." Ako se "Donatorska konferencija" i ordzi ovog juna, bice to sastanak bankara koji tvrde da im Jugoslavije duguje ogromne svote novca. Svrha ove donatorske konferencije, kao i svake druge u proslosti, je pravljenje plana rasprodaje jugoslovenske imovine, kako bi potrazioci mogli da naplate dugove na koje polazu prava sto je brze moguce.

Kome ce se ta imovina prodavati? U sustini, potraziocima. Po kojoj ceni? U bescenje. Koliko ce jugoslovenskog duga tako biti otplaceno? Vrlo malo. Sta ce se desiti sa preduzecima koje ce "donatori" na ovaj nacin da preuzmu? Ako njihova roba bude konkurencija proizvodina iz "donatorskih" zemalja, ona ce se zatvorit

Ovakav scenario nije izuzetak. Donatorske konferencije su prethodile razaranju privrednih sistema Ukrajine (koja je od zitnice Evrope postala zavisna od "viskova" hrane sa Zapada), Bugarske (koja je izgubila gotovo svu industriju), Rusije (gde su plate skoro preko noci pale preko 90%) i Vijetnama. U ovom poslednjem slucaju, posle "donatorske konferencije" je industrija rasprodana kako bi se skupio novac za otplatu dugova propale marionetske vlade Juznog Vijetnama, koja je stvorila dug kupovinom americkog oruzja za borbu protiv vijetnamskih patriota!

Eto za sta sluze donatorske konferencije. Ponekad se najveci deo posla obavi posle sluzbenih sastanaka, na vecanjima ztv. Pariskog i Londonskog kluba, koji cine velike privatne banke i drzavne banke iz Evrope i SAD. Jedna stvar koju ni jedna donatorska kopnferencija, nigde na svetu, nikada nije ucinila je da zemlji koja im navodno duguje novac pokloni mijilardu dolara. Ako na papiru i udele neki dinar, odmah ce ga uzeti nazad u ime naplate dugova - sa kamatama, naravno.

Jednom rukom daju, a drugom otimaju kako bi "otplatili dugove."

Ovo se vec dogodilo sa milionima dolara koje je medjunarodna zajednica navodno "dala" Jugoslaviji. Profesor Misel Cosudovski pise:

"Odbor MMF-a je odobrio zajam u iznosu od 151 miliona americkih dolara na osnovu politike hitne posleratne pomoci, kako bi podrzao program stabilizacije privrede SRJ i obnove administrativnih sposobnosti. Od ove sume, vlasti [u Beogradu] ce da odvoje 130 miliona dolara za otplatu zajmova koje su primile [od Svajcarske i Norveske] kako bi isplatile zaostala dugovanja MMF-u." (Ekonomski Terorizam, prof. dr. Misel Cosudovski)

Drugim recima, Beograd je pozajmio novac od Svajcarske i Norveske kako bi platio MMF-u, a onda pozajmio novac od MMF-a kako bi platio Svajcarskoj i Norveskoj! I tako u krug…

Ponekad istina o laznoj "donatorskoj konferenciji" procuri u javnost. Jedan izvestaj Rojtersa nabraja sve stravicne posledice moguce jugoslovenske neposlusnosti:

 

Zajam od 260 miliona dolara koji Jugoslavija ocekuje od donatorske konferencije verovatno nikada nece ni stici do Jugoslavije. A ako ga kojim slucajem MMF i odobri, odmah ce biti preusmeren u otplatu navodnog stranog duga. Ni dinar nece stici do gradjana, ili do privrede.

Nadalje, ako Jugoslavija ne bude "saradjivala," nece imati zadovoljstvo da pocne sa otplatama nekih 12 milijardi dolara, za koje "medjunarodna zajednica" tvrdi da cine nas ukupni strani dug. Ako Slobodan Milosevci ne bude izrucen, SRJ nece imati zadovoljstvo razaranja vlastite privrede kako bi platila stranim zelenasima. Zar to nije strasno?

Otkud uopste "medjunarodnoj zajednici" ideja da Jugoslavija duguje 12 milijardi dolara? Novinski izvestaj iz decembra 1992. objasnjava:

"MMF je 15. decembra povukao clanstvo Jugoslavije i podelio strani dug te zemlje na drzave koje je ova institucija naznacila kao legalne naslednice SFRJ. MMF je preduzeo ove mere na osnovu zakljucka da je SFRJ prestala da postoji kao pravno lice.

Strani dug SFRJ j iznosio oko 15 milijardi dolara, od toga 217 miliona duga MMF-u i dve milijarde duga Svetskoj Banci.

Ukupno 36,5% duga je dodeljeno Srbiji i Crnog Gori, koje cine novu jugoslovensku federaciju, pa ih je MMF tretirao kao jednu republiku. Hrvatski dug je procenjen na 28,5% dug Bosne i Hercegovine na 13,2%; Slovenije na 16,4%, a Makedonije na 5,4%."

Te 1992. je MMF odlucio da SRJ duguje 5,475 milijadi dolara. Posto sada kaze da taj dug iznosi 12 milijardi, ispada da su nekih 7 milijardi dolara iskljucivo kamate! Te kamate su, naravno, nagomilane tokom godina pod sankcijama, nametnutim od strane te iste medjunarodne zajednice koja sada tvrdi da smo im duzni!

Sankcije su nanele jugoslovenskoj privredi stetu koja se meri milijardama dolara. S kojim pravom ove drzave, koje su Jugoslaviju dovele na rub gladi a nasu privredu na prag kolapsa – koje su nas bombardovale, nanoseci materijalnu stetu od oko 60 milijardi dolara povrh neprocenjive stete u ljudskim zivotima, psiholoskim traumama i dugorocnim efektima trovanja osiromasenim uranijumom – kako se sada ovi zlikovci usudjuju da zahtevaju od Jugoslavije da im za to plati?!

Jugoslavija od Donatorske konferencije nece dobiti nikakve pare.

Jedini njen rezultat bi bilo potpuno unistenje nase privrede, nasilna prodaja preostalih industrijskih kapaciteta za sitan kusur onim istim bankarima koji cine Donatorsku konferenciju. Posle svega toga, dug bi jos uvek bio tu. Novac koji bi se stekao ovom rasprodajom ne bi bio dovoljan da ga otplati. O tome se i radi – novca nikad nema dovoljno, i to vrlo namerno. U svakoj zemlji koja je pala u ovu zamku, pretnja dugom je upotrebljena kako bi se unistila domaca privreda. Kad se to jednom postigne, bankari odu iz ocerupane i ojadjene zemlje, ostavljajuci sa sobom samo jos veci dug.

Donatorska konferencija nam nece doneti nikakvu dobit. Naprotiv, zbog nje cemo samo da izgubimo. Izgubicemo nasu industriju. Izgubicemo ponos i cast. Izgubicemo i nase patriote, pocev od g. Milosevica – mada se stvari nece zavrsiti na tome. Milosevic nece biti kraj, vec samo pocetak.

Ne dozvolimo sebi da nas zavara potraga za nepostojecim dolarima koje obecavaju sadasnje vlasti. Moramo da se oslonimo na sebe, na svoje postenje i rad. Moramo da poslujemo sa prijateljima, a ne lopovima koji se trude da nas opljackaju kroz lazne ponude nepostojecim zlatom.

Kada govore o potrebi za Donatorskom konferencijom, vlasti u Beogradu govore sa velikim zanosom. Ne plase se, medjutim, da ce Jugoslavija da izgubi preko potrebni novac ako ne postupimo po naredjenju. Naprotiv, njihov strah dolazi od kazne koja ce da usledi ako ne ispostuju naloge svojih gospodara iz Vasingtona.

Jer Vasington nema prijatelje – samo buduce zrtve.

Vasington je Beogradu jasno rekao: Nema vise vremena. Predajte nam Milosevica. Predajte nam patriote iz Vojske Jugoslavije. Predajte nam one koji su se borili protiv nas u Bosni i Hrvatskoj. Predajte ih ove sekunde. A onda nam predajte sve sto vredi truda unutar Jugoslavije. Jer ako nam ne predate sve sto trazimo, umesto svih ovih stvari doci cemo po lidere DOS-a; doci cemo po vas.

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://emperor.vwh.net/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.