Adresa ovog clanka je: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-francuzi.htm

Ukoliko želite da putem elektronske pošte dobijate clanke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
http://emperor.vwh.net/MailList/index.php

Pošaljite ovaj clanak prijateljima

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

==================================================

Zasto Su Francuzi Stajali I Gledali, Dok Su Albanci Palili Srpsko Selo?

Izvestaj agencije Frans-Pres (AFP) uz komentar Dzereda Izraela , 22. mart 2004.

Prevod: Nebojsa Malic

[23. mart 2004.]

========================================================

[ www.tenc.net ]

CNO: Zar odgovor vec nije jasan?

Vecina nasih citalaca vec zna da je tokom proteklih pet dana rulja albanskih terorista divljala Kosovom, tukla i ubijala Srbe, palila njihove kuce, imovinu i pravoslavne Crkve, i napadala svestenike i monahinje.

Ovde navodimo izvestaj koji je sa Kosova uputila agencija Frans-Pres, 21. marta. U njemu se opisuje kako su francuski «cuvari mira» satima sedeli u svom logoru na vrhu brda i gledali dok su Albanci palili jedno srpsko selo. Francuzi su neke od Srba evakuisali, ali mimo toga – nista.

Zasto?

Ocigledno je da su Francuzi, naoruzani poput svake moderne vojske, mogi da zaustave rulju za manje od pet nimuta – da su samo to oruzje i upotrebili. Ali iako su evakuisali Srbe iz sela pre nego sto je bilo ko poginuo (bar nam je tako receno), dopustili su Albancima da sprovedu pljacku i paljevinu. To dakako znaci da su Francuzi imali naredjenja od komande NATO da ne cine nista. Stavise, to znaci da su Albanci znali da Francuzi imaju takva naredjenja. Jer, da palikuce nisu bili sigurni da Francuzi nece intervenisati – tj. da nece preduzeti neophodne mere da sprece napad – nikada ne bi organizovali visesatni napad na to srpsko selo. Moze se reci da NATO i OVK (jer se o njima radi) imaju svojevrsnu podelu rada: NATO nadgleda, dok OVK izvrsava prljave rabote.

AFP kaze da su srpski mestani bili zbunjeni ponasanjem Francuza. Jedan mestanin, besan na Francuze, kaze:

«Bili smo prijatelji», kaze on, sa francuskim trupama. «Znali smo da su oni tu da nas zastite.  Nazalost, kad je dosla najveca nevolja, oni su nam okrenuli ledja».

Ali mestanin gresi. Francuzi nisu bili tu da stite Srbe.

Svakako da su neki od Francuza bili prijatelji sa pojedinim Srbima – ako ste ikad upoznali srpske seljake, znate da su to prijateljski raspolozeni ljudi kao bilo gde na svetu. Ali strategija NATO je imala mracni cilj da medju Albancima stvori fasisticki pokret. U tom cilju su NATO trupe i upucene na Kosovo. Do sada su imale tri zadatka:

a) da sprece povratak Vojske Jugoslavije

b) da osiguraju opstanak OVK kao vladara Kosova;

c) da za OVK osiguraju i prosire fasisticku politicku bazu medju Albancima.

Ovaj posledjnji – sirenje fasizma medju Albancima – je najvazniji.

Kako bi se ojacala fasisticka OVK, da bi se potom mogla iskoristiti za ciljeve NATO na Balkanu i primer drugima – poput na primer cecenskih separatista, koje NATO koristi protiv Rusije – mora se stvoriti privid snage i moci OVK. Zato je vodjama OVK receno da organizuju ovakav masivan pogrom, i dopusteno im je da to ucine uspesno.

Sirom Kosova, albanski teroristi koji se vracaju iz paljevine sela poput Svinjara, sad pricaju drugim Albancima: «Trebalo je da si bio s nama. NATO je samo stajao i gledao. Ovo je kao pucanje na glinene golubove. Niko ne moze da nas zaustavi».

Fasisticki agitatori su 1929 nagovorili Arape da masakriraju Jevreje u Hebronu, u tadasnjem Palestinskom Mandatu Velike Britanije. Kako bi ohrabili ubice, fasisti su im rekli «Vlasti [misleci na Britance] su uz nas!» [1]

Zapadne vlasti se sluzbeno bore protiv terorizma, ali su u stvari vrlo «uz» fasisticke teroriste. Ova «poruka nade» nece izmaci slicnim snagama u Palestini, Ceceniji, Kasmiru ili Alziru. Pa ni Zapadnoj Evropi...

Dzered Izrael, urednik, Carevo Novo Odelo

===========================

Kosovsko selo spaljeno na oci mirovnih snaga NATO

AFP, 21. mart 2004.

Zanud Barbije (Jean-Eudes Barbier)

===========================

Svinjare, Srbija -  Kuce u srpskom selu Svinjare na severu Kosova i dalje se puse, danima nakon napada Albanaca na ovo mesto nadomak baze mirovnih snaga NATO.

Dim se jos dize iz rusevina sela – smestenog izmedju dve albanske varosi tri kilometra juzno od Kosovske Mitrovice – gde ni jedna od 130 kuca nije postedjena u napadu albaskih ekstremista u cetvrtak poslepodne.

Selo je unisteno za svega par sati. Albanska zastava se vije nad nekoliko od cadji pocrnelih rusevina, kao poslednja uvreda palikuca.

Na nekim od zidova su isarani grafiti: «Drenica», mesto u centralnom Kosovu gde je nastao [sic] albanski separatisticki pokret.

Ubijena svinja lezi nasred ulice. Jos jedna u travi, u jarku.

Albanski muskarci i deca preturaju po rusevinama i pljackaju sta stignu. Zivotinja vec odavno nema.

Jedan decak gura kolica natovarena plasticnim kesama, drugi satelitsku antenu.

A ni kilometar od svega toga je logor francuskih mirovnih trupa koje su na Kosovu rasporedjene od kraja rata 1998-99.

Jos juce su uzivali postovanje nekih 600 srpskih mestana zbog svoje ljubaznosti. Danas su vojnic meta ogorcenih kritika.

«Ovo je sramota za Francusku!» vice mestanin Svinjara, Ilinka [sic – zensko ime] Simic, koji se zatekao u kupovini u Kosovskoj Mitrovici kad je selo napadnuto.

Tresuci se od besa, Simic optuzuje francuske vojnike da «nisu ucinili nista da sprece Albance da sve popale... Da covek ne poveruje!»

Kako se nasilje pogorsavalo, Simic kaze, Francuzi su evakuisali njegovog sina, kcerku i njeno dvoje male dece u svoj logor «u poslednji cas».

«Sa svog brda su gledali kako gori sve sto smo imali na ovom svetu», kaze Simic.

«Bili smo prijatelji», kaze on, sa francuskim trupama. «Znali smo da su oni tu da nas zastite.  Nazalost, kad je dosla najveca nevolja, oni su nam okrenuli ledja».

«Preziveli smo pet godina ovde, ali smo isterani za 30 minuta», jadikuje Simic, jedan od 80.000 Srba koji zive na Kosovu pod kontrolom UN, pored albanske populacije od 1,8 miliona.

«Sve sto trazim je da mi daju sator koji mogu da razapnem u svom dvoristu, da mi dozvole da obnovim svoju kucu, i da me zastite. Svinjare je moj dom i ne idem nikuda», kaze.

I otac German, pravoslavni svestenik ciji je manastir na juznom Kosovu spapljen do temelja, misli samo na povratak.

«Vracam se u Prizren prvom prilikom», kaze otac German AFP-u, dodajuci da ga je Crkva naucila da «ne mrzi njene dusmane».

«Mozda bih se i pomirio da jednog dana zivim na nezavisnom, demokratskom Kosovu, ali posle svega sto se desilo u ovih par dana, to vise nije moguce», kaze svestenik, misleci na medjuetnicke sukobe [sic] iza kojih je ostalo najmanje 28 mrtvih i vise od 600 povredjenih.

«Od sada cu se boriti svim svojim bicem protiv nezavisnosti ove pokrajine od Srbije», dodao je.

Sedam monaha iz manastira su mirovnjaci NATO evakuisali neposredno pre napada kasno u sredu, kaze svestenik, koji se sada nalazi u Kosovskoj Mitrovici nastanjenoj sa oko 15.000 Srba.

Otac German kaze da su 22 pravoslavne crkve i manastira do unisteni od srede, a da je 19 srpskih sela nasilno proterano.

On takodje kaze da NATO mirovnjaci nikad nisu bili u stanju da zaustave albanske ekstremiste, koje optuzuje da su potpuno ili delimicno unistili nekih 130 verskih objekata od 1999, ne ukljucujuci razaranje u poslednjoj rundi nasilja.

«Pet godina je proslo, a nista se nije normalizovalo. Naprotiv», kaze otac German. «Ako ni NATO ni UN ne mogu da nas zastite, onda moraju da dozvole vojsci iz Beograda da se vrati».

[c] AFP Reprinted for Fair Use Only

* Napomene i dodatna literatura slede nakon poziva za novcani prilog *

==================================================

Carevom Novom Odelu Je Hitno
Potrebna Vasa Pomoc!

==================================================

Carevo Novo Odelo raspolaze samo jednim izvorom finansiranja, a to su Vase donacije. Nasa je zelja da nasi clanci budu svima dostupni, bez obzira na to da li su u stanju da doniraju novac ili ne. Ali ako ste u prilici da donirate, molimo Vas da to i uradite jer nam je pomoc hitno potrebna. U velikom smo zakasnjenju sa placanjem svih mogucih racuna, kao sto su stanarina, telefonski racuni, internet usluge.

Od jedanaestog Septembra broj citalaca na nasem sajtu se usestostrucio. Trenutno prenosimo vise od jednog gigabajta podatakka dnevno. Nazalost priliv sredstava nije pratio ovaj rast troskova odrzavanja.

Kako bi Carevo Novo Odelo nastavilo svoj rad potrebno je da svi oni koji moguda doniraju novac ucine to u sto kracem roku.

Molimo Vas da posaljete koliko god novca mozete! $20, $50, $100, $500 ili vise. Svaka para koju dobijemo bice iskoriscena u svrhu da nasi clanici stignu do sto veceg broja ljudi.

  • Mozete i poslati cekpostom na adresu P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

  • Oni koji se nalaze u SAD donaciju mogu poslati i preko donacione telefonske linije, (U.S.) 617 916-1705.

Savet: Ukoliko saljete donaciju preko osiguranog servrea ili postom, moimo Vas da nas o tome obavestite preko nase e-mail adrese: emperors1000@aol.com kako bi ste bili sigurni da smo donaciju dobili. Hvala unapred!

===================

Beleske i Izvori

=================

Nasi clanci o Jugoslaviji su na
 http://www.emperors-clothes.com/yugo.htm

Za svedocanstva o dogadjajima u Hebronu 1929, posetite «Pogrom u Hebronu, avgust 1929» na http://www.professors.org.il/docs/eye.htm#Hersh

Obratite paznju na svedocanstvo novinara Pjera van Pasena (Pierre Van Paassen), iz njegove kjnige «Zaboravljeni saveznik», koje se nalazi negde na polovini stranice. Van Pasenov opis ponasanja britanskih dluzbenika kojima je ocigledno bilo naredjeno da dozvole pokolj Jevreja ali koji to nisu mogli da priznaju, cak ni samima sebi, ilustruje mogucu dilemu francuskih mirovnjaka, koji su licno bili prijateljski raspolozeni prema Srbima, ali su im naredjenja nalagala da ne rade svoj posao kad Albanci napadnu.

Hvala Vam sto citate Carevo Novo Odelo.

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]