http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-dos.htm
Format za stampanje se nalazi na ovoj adresi

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

DOS ILI VIRTUELNA STVARNOST
pise: Aleksandar Djaja [12-12-2000]

Ako je politika "vestina moguceg", zasto DOS ovu sintagmu u svakoj prilici nastoji da (is)koristi kao moralnu kategoriju?

Demokratska opozicija Srbije, nakon septembarskih izbora i "petooktobarske demokratske (!) revolucije" ostvaruje apsolutnu vlast na saveznom, delimicno na republickom i u potpunosti na lokalnom nivou. Pri tom, ona kontrolise 99% svih elektronskih i pisanih medija u Srbiji, dok preko svojih tzv. kriznih stabova, strajkackih odbora, koordinatora i sl. pokusava da rukovodi i vecim brojem javnih preduzeca i privrednih sistema u nasoj republici.

( Kad kazem "nasoj", mislim, razume se, na Srbiju, jer u Crnoj Gori ova Savezna vlada ima tretman omanjeg kucnog saveta neke zgrade na periferiji Podgorice!).

Pa ipak, DOS - verovali ili ne - na republicke izbore u Srbiji, 23. decembra, opet izlazi pod nazivom "opozicija"!? Opozicija - kome? Jedino, samome sebi.

Ako je DOS, zaista, opozicija samom sebi, onda nam se lose pise. To neodoljivo potseca na bivsu Komunisticku partiju Jugoslavije, potonji SKJ, koja je uz obavezno pozivanje na demokratiju, gradjanske i ustavne slobode, svoju vlast zacementirala u narednih pedeset godina.

Hoce li se na republickim parlamentarnim izborima, zakazanim za 23. decembar zaista vrsiti i izvrsiti volja naroda, ili ce se, zapravo, samo "overiti" pobeda DOS-a, vec uveliko "odradjena" u svim njegovim strogo kontrolisanim medijima, narucenim anketama marketinskih agencija, kao i u samouverenim ( pa i bahatim) nastupima pojedinih njegovih lidera?

Smatraju li, zbilja lideri DOS-a i njihovi simpatizeri, kao i paraziti- prebezi iz drugih partija koji trenutno obitavaju na njihovom pobednickom talasu, da bi bez imena "Vojislav Kostunica" ova amorfna politicka grupacija uopste presla cenzus od 5% za ulazak u parlament Srbije?

Odgovor je, razume se - ne! Uostalom, nije slucajno sadasnja (i odlazeca) administracija za jedan od svojih najsrecnijih dana tokom osam godina svoje vladavine, izabrala bas onaj dan kada je g. Kostunicu na jedvite jade uspela da ukrca u ovaj poslednji voz za obaranje g. Milosevica, zvanog - DOS. Pri tom je, razume se , za Ameriku, bilo najmanje vazno sto ce takva jedna fatalna kompozicija zajedno sa svojim putnicim, na zalost gradjanima Srbije, po svemu sudeci zavrsiti u tunelu globalizacije Novog svetskog poretka, iz koga definitivno izlaza nema.

Prema tome, odgovor jeste prost, ali je moralna dilema koju on implicira ( naravno, samo za one koji do morala bar i malo drze) - ogromna! Ovoga puta ona se vise ne moze "zguzveljavati"(kao hiljadu puta do sada) u par floskula, tipa "tako je-kako je" ili, "mi smo vlast, a vi mozete da nam pljunete pod prozor"-nekih, vulgarnim simplifikacijama inace sklonim lidera DOS-a.

Zasto je stvarnost koju DOS nudi gradjanima Srbije - virtuelna?

Dos izlazi na republicke izbore predstavljajuci se kao jedinstvena politicka grupacija, predizborne koalicije 18+1 stranaka, ni malo ne sakrivajuci cinjenicu da ce se nakon svoje"ocekivane" ubedljive pobede" na tim izborima, jednostavno demontirati. Ali zato veoma krije mnogo vazniju cinjenicu: da su stranke koje su okupljene u njegovom sastavu, po svojim programskim opredeljenjima, krecu u najsiroj lepezi politickih opcija, ponekad dijametralno suprotnih, pa cak i onih koje jedna drugu iskljucuju: od zalaganja za jedinstvenom i celovitom Srbijom, pa sve do potpune nezavisnosti teritorijalnih krhotina koje bi njenim cepanjem nastale....!

Kako se, dakle, moze nazvati predstavljanje DOS-a kao jedinstvene politicke grupacije sa jedinstvenim politickim programskim opredeljenjima, kakvo ona lansira biracima u Srbiji pred decembarske izbore?

Moze se nazvatti - lazno. DOS, naime, nije ono sto tvrdi da jeste.

On je nestvaran. Virtuelan.

Ako su, svojevremeno, pred savezne parlamentarne i predsednicke izbore u Jugoslaviji, septembra meseca, na pitanje o "prirodnosti" i politickoj logici svoje koalicije, lideri DOS-a uglavnom odgovarali kako bi se udruzili i sa samim "djavolom", ne bi li na svaki nacin oborili "rezim Slobodana Milosevica", zasto su, onda, oni i danas, kada g. Milosevic vise nije predsednik SRJ i kada je njegov "rezim" (po njihovim recima!) definitivno pao - jos uvek zajedno?

Zato sto onom "djavolu" u Vasingtonu koji je ovu koaliciju stvorio ( i kojoj jos uvek ne dozvoljava da umre prirodnom smrcu) nikad i nije bio cilj samo jedan predsednik - vec ceo srpski narod! Da li, zaista, iko u ovoj zemlji, zdrave pameti, moze da pomisli da bi Amerika i Zapad samo zarad jednog coveka vise od deset godina drzali u ekonomskoj , politickoj, kulturnoj i sportskoj izolaciji jedan stari, istorijski, evropski narod; da bi ga onda zasuli bombama, rusili mostove, zgrade, energetska postrojenja, ubili vise hiljada nevinih ljudi i najzad, nevidjenim politickim pritiscima, pa i vojnim pretnjama, presudno uticali i na izborne rezultate u Srbiji i Jugoslaviji - opet, zbog jednog coveka?

U virtuelnom svetu Novog svetskog poretka, stvarnost je rezervisana samo za Gospodare, dok se Podanicima pustaju odabrane, prijemcive i neobavezujuce slike.

I zato, stvarnost, tragicna i krvava, o ubistvu i masakriranju cetiri srpska policajca ne jugu Srbije od strane siptarskih teroristickih bandi, koje su americke snage NATO na Kosovu "slucajno" propustile sa teskim naoruzanjem na teritoriju bujanovacke opstine - mogla je da dospe, isfiltrirane i strogo dozirane, u DOS-ove medije jedino na - virtuelan nacin.

A to znaci da imena i fotografije nasih mucki ubijenih policajaca do danas nigde nisu objavljeni - dok su fotosi njihovih bradatih ubica, predstavljenih kao "latinoamericka intelektualna gerila" putem Rojtersa i drugih agencija obisli ceo svet.

NATO je uradio ono sto je hteo: legalizovao je jos jednom one iste siptarske teroriste kao "borce za pravdu iz Servudske sume" i time otvorio jos jedno vestacki izazvano zariste na putu ka cepanju Srbije i penetraciji u njenu unutrasnjost - iako je u njoj ovoga puta pobedila "demokratija"!

Da li je odgovor na ovu ocigledno surovu stvarnost, zaista, "veoma mudro" uzdrzavanje od akcije nasih organa bezbednosti, "nenasedanje" na provokacije dobro naoruzane strane vojske na nasoj teritoriji, igranje "gluvih telefona" sa Rugovom, ili molitve u Hilandaru, ne znam.....

U DOS-ovoj virtuelnoj stvarnosti cak ni ponovno uspostavljanje titoistickog "bratsva i jedinstva" izmedju Siptara i Srba ne moze biti iskljuceno.

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://www.emperors-clothes.com/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.