http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-diplomata.htm
Format za stampanje se nalazi na ovoj adresi

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Diplomata Priznaje: NATO Podrzava napad OVK na jug Srbije
[14. februara 2001]

[Nasa analiza od 27. jula 2000 [1] je osporila tvrdnje NATO da pokusava da zaustavi napade OVK u uzoj Srbiji. U clanku «Psi Pentagona» [2] nas novinar je optuzio NATO za organizaciju ovog OVK. Sada BBC navodi izjavu diplomate NATO kako alijansa zaista podrzava aktivnosti terorista, ali da je to rezultat «odluka donesenih pre smene vlasti [tj. oktobarskog puca] u Jugoslaviji». Dakle, NATO je izjavio da pokusava da spreci teroriste mada ih je u stvari podrzavao, a zatim zaboravio da zaustavi. E pa stvarno... - Dzered Izrael ].

BBC Izvestava: «Izvori tvrde da odredjene snage u sklopu KFOR-a nisu sprecile gerilce da u bezbednosnu zonu unesu minobacace i drugo oruzje.»

«Gerilci su u zoni odrzavali manevre, cak i vezbe gadjanja, uprkos patrolama KFOR-a.»

«Specijalci iz zapadnih zemalja jos uvek obucavaju gerilce, kao rezultat odluka donesenih pre smene vlasti u Jugoslaviji».

- citati iz clanka BBC, koji prenosimo:

BBC, ponedeljak,, 29. januar 2001.

Kostunica upozorava na nove Borbe

(Original na http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/europe/newsid_1142000/1142478.stm)

Predsednik Jugoslavije Vojislav Kostunica je upozorio da bi uskoro moglo doci do «novih borbi» izmedju Srpskih snaga i snaga albanske nacionalnosti.

G. Kostunica, koji je ovog vikenda bio na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, je otkazao svoj govor i pozurio nazad u Beograd, opisujuci povod za tu odluku kao «novu pretnju stabilnosti» u jusnoj Srbiji.

U regionu je prosle sedmice zabelezena najvisa stopa nasilja od proslog novembra, kada su cetiri srpska policajca navodno ubili pripadnici albanske gerile koja se bori za nezavisnost tri gradica sa albanskim stanovnistvom u blizini granice sa Kosovom.

Cetiri srpska vojnika su ranjena u nedelju, a jedan je ubijen u petak, u tom istom regionu - presevskoj dolini.

Specijalni koordinator UN-a za Balkan Karl Bilt je izjavio BBC-u da je situacija u Presevu «najozbiljnija pretnja stabilnosti na Balkanui da ne postoji svest o tome sta bi ubrzo moglo da eksplodira».

Dopisniku BBC-a iz Davosa, Niku Gauingu, su strani diplomatski pokazali dokaze da gerilci trenutno imaju nekoliko stotina boraca u demilitarizovanoj dubine pet kilmetara koja se nalazi na granici Kosova sa ostatkom Srbije.

Ti izvori su jos dodali da:

- Odredjene snage KFOR-a u sklopu NATO nisu sprecile gerilce da u bezbednosnu zonu unesu minobacace i drugo oruzje;

- Gerilci su u zoni odrzavali manevre, cak i vezbe gadjanja, uprkos patrolama KFOR-a;

- Specijalci iz zapadnih zemalja jos uvek obucavaju gerilce, kao rezultat odluka donesenih pre smene vlasti u Jugoslaviji;

- Vodje gerilaca su preuzele vlast od politickih predstavnika u mnogim albanskim selima unutar zone;

- Gerilci sada kontrolisu visove iznad sela Presevo i Bujanovac.

Nas dopisnik kaze da su jugoslovenski zvanicnici zabrinuti da bi delovanje Albanaca moglo da izazove vojsku Jugoslavije - koja trenutno podrzava g. Kostunicu - da zahteva naredjenja da udje u bezbednosnu zonu, stvarajuci tako novu albansku izbeglicku krizu.

[kraj clanka BBC-a]

Iz Nase Arhive

1) «Ko stoji iza napada terorista u Srbiji?» 'Who is Behind Terrorist Attacks on 'Serbia Proper'? http://emperor.vwh.net/news/fighting.htm

2) «Psi Pentagona», 'Pentagon Dogs' ,Tika Jankovic, http://emperor.vwh.net/articles/tika/dogs.htm

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://www.emperors-clothes.com/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]