http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/s-crn2.htm

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

 

Crnogorski Izbori Ili Jugoslovenski Brod U Magli

Aleksandar Djaja

Carevo Novo Odelo, 3. april 2001.

Americki predsednik, g. Dzordz Bus, cestitao je neposredno pred izbore u Crnoj Gori jugoslovenskom predsedniku, g. Kostunici - Dan drzavnosti SRJ. Onaj, dakle , isti dana kada je bivsi predsednik SRJ, g. Milosevic, koga se g. Djukanovic odrice, DOS-ov rezim hapsi, a iz Crne Gore, napravio sadasnju Jugoslaviju. Ovu, dakle, istu Jugoslaviju koja, navodno, mnogima ne valja...?

Ovakav potez analiticari u Vasingtonu su protumacili kao jasan nagovestaj Busove administracije o prekidu sa dosadasnjom '" olbrajtovskom" politikom prema Srbiji i Jugoslaviji; kao signal g. Djukanovicu da ne donosi "preuranjene i ishitrene" poteze u vezi sa raspisivanjem referenduma o nezavisnosti Crne Gore I sta sad? Upravo zavrseni izbori u ovoj juznoj jugoslovenskoj republici, cije rezultate svaka politicka grupacija, kako u Srbiji tako i u samoj Crnoj Gori, lakirajuci ih prema svojim politickim htenjima, tumaci kao "pozitivne" - zapravo su enigmu oko buducnosti zajednicke federalne drzave ucinili jos vecom. Jer, podeljeno crnogorsko biracko telo, "pata-karte", "fifty-fifty", "pola-pola", ili, kako vam drago - definitivno nisu odgovorili na, de facto, referendumsko pitanje: jeste li za nezavisnu Crnu Goru? Odgovor je, u stvari, bio: i jesmo, i nismo....

Crnogorci, dakle, nisu nacisto sta bi sa sobom. DOS-ov rezim u Srbiji ne samo da nije nacisto sta bi sa buducom crnogorskom vladom, nego ni sta bi sa svojom sopstvenom. Savezna republika postoji samo na televiziji i u izjavama saveznih funkcionera, koji, razume se, ne mogu da negiraju postojanje svojih licnih fotelja. Jedino gradjane Srbije i dalje niko nizasta ne pita: ni kako bi, ni gde bi, ni s kime bi... i da li bi, uopste, sa nekim i dalje hteli da budu u zajednici?

Jedan Seksipirolog svojevremeno je napisao kako dilema Hamleta u cuvenoj istoimenoj Seksipirovoj tragediji nije u "biti, il' ne biti" - " I biti, i ne biti - ali, u isto vreme!"

Razume se, ono sto nije moguce u literaturi, jos je manje moguce u zivotu. Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, na zalost, nama u Srbiji, kao i nasoj braci u samoj Crnoj Gori, ne donose neko brzo i povoljno resenje. Jer, tek sada, zapravo, nijedna od politickih opcija u Jugoslaviji ne moze da pozove na, od strane gradjana svoje zemlje, apsolutnu pravnu, politicku, pa i moralnu verifikaciju. a to ponajvise vazi za DOS-ovu predizbornu "agitovku", po kojoj ce taj visestranacki konglomerat i autenticna "politicka himera", cim padne Milosevic, sa vlastima u Crnoj Gori istog trena dogovoriti o statusu buduce zajednicke drzave. Kao sto smo videli, g. Milosevic je "pao" pre sedam meseci - a jedna od poslednjih izjava predsednika Djukanovica glasi: "Kostunica je gori od Milosevica!"

Medjutim, cak i od goreg, postoji gore. A, to je da izbori u Crnoj Gori, zavrseni ovakvim "neresenim rezultatom", sada jos vise otvaraju politicki manevarski prostor velikim silama, a pre svega Americi, za mesetarenje i nametanje svojih globalnih strateskih interesa malim narodima i drzavicama na Balkanu. Jer, Amerika, doskorasnji glavni sponzor crnogorske drzave, sa eventualnom nezavisnom Crnom Gorom, jednostavno, ne bi znala sta da radi, te bi najprakticnije resenje bilo da je opet nekako "ugura" u Jugoslaviju. Pri tom bi Stejt Department bezbolno mogao da zrtvuje jednu od svojih "Balkanskih lakih figura", g Djukanovica ( koji je sve svoje poteze vec odigrao u sahovskoj partiji destabilizacije pozicija bivseg predsednika SRJ, g. Milosevica), a, zatim, da, pozivajuci se na izborne rezultate u Crnoj Gori, te mesavinom politickih i ekonomskih pritisaka i ucena, naprosto natera Crnu Goru, evidentno problematicnu, u "dvoglavu federaciju" sa Srbijom.

Naravno, u pozadini ovakvih strateskih operacija Vasingtona i CIA-e na Balkanu, nisu ni Srbi, ni Crnogorci - vec Rusi! Jer, ma sta izjavljivali, u sta se zaklinjali, za sta se. deklarativno zalagali - sve poteze koje americka administracija u proteklih deset godina vuce na Balkanu, a danas zahvaljujuci DOS-ovoj vlasti i u samoj Srbiji, sluze samo jednom cilju - stvaranju velike, etnicki ciste albanske drzave na ovim, pre svega visevekovnim srpskim prostorima. Ali, ne s toga da bi u takvoj drzavi-laboratoriji za proizvodnju i promet heroina, sverca oruzja i trgovinu belim robljem i ljudskim organima, Albanci (ili Siptari) ziveli :srecno i zadovoljno", vec samo da bi posluzili kao odskocna daska Novom Svetskom poretku ka nepresusnim sirovinskim resursima Kaspijskog basena!

U tome im je kooperativno politicko rukovodstvo Crne Gore sa svojim predsednikom, g. Djukanovicem, obilato izlazilo u susret. Svojim poltronskim odnosom prema SAD, a, istovremeno, najblaze receno, "veoma cudnim" odnosom prema svojoj braci u Srbiji. Dosadasnja vladajuca crnogorska politicka koalicija pod vodjstvom DPS-a, dopadalo se to njoj

ili ne, svoj deo odgovornosti u ekonomskoj i politickoj razgradnji Srbije, ne moze da izbegne. Zamislite: za vreme agresije NATO pakta na Jugoslaviju s proleca 1999., ta vlast proglasila je "neutralnost" svoje zemlje, iako joj je narod u ratu! I to, ne samo narod crnogorski, vec je u ratu bio i onaj narod u Srbiji koji je, na primer, nakon zemljotresa sto je Crnu Goru zadesio 1979. godine, punih dvanaest godina odvajao po jedan procenat od svojih mesecnih primanja za obnovu juzne, bratske republike! Od tadasnje, gotovo hronicne demagogije g. Djukanovica i njegove DPS partije, tiradama o demokratiji koju Srbija hoce navodno da ugusi, pretnjama o referendumu za nezavisnost - vise nije mogao da se popuni ni program jedne obicne guslarske veceri. Stavise, gradjanima Srbije , koji su prosli sve: od ekonomskih sankcija, beskrupulozne medijske satanizacije, varvarskog bombardovanja, okupacije Kosova i Metohije - otcepljenje jedne drzavice u kojoj zivi onoliko stanovnika koliko u dve beogradske opstine, tesko da bi izazvalo bilo kakve psiholoske ili ekonomske posledice.

Politicka karta Jugoslavije, nakon izbora u Crnoj Gori, sad izgleda jos sarolikija nego pre. Podeljenost naroda je ocita, i to ne samo crnogorskog. U Srbiji, DOS-ova skupstinska vecina, van poslanickih klupa, u narodu, ne deluje ni upola tako ubedljivo kao sto za govornicom u to pokusavaju da nas ubede poslanici vladajuce koalicije. Novi izbori za saveznu skupstinu (ukoliko Jugoslavija opstane), ili republicki za srpski parlament (ukoliko je vise ne bude) - neminovnost su nastupajuceg politickog trenutka.

U medjuvremenu, barem ovde u Srbiji, izgleda nam kao da zivimo u velikom prekookeanskom brodu, koji je obavijem maglom zastao negde na pucini. Niko kopno ne vidi.. sem kapetana ladje, koji je clan DOS-a. Ukoliko i to nije - fatamorgana!

***

Carevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://emperor.vwh.net/howyour.html. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.