Adresa ovog članka je: http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/articles/hag_pregled.htm

Ukoliko želite da putem elektronske pošte dobijate članke sa Crevog Novog Odela posetite adresu:
http://emperor.vwh.net/MailList/index.php

Pošaljite ovaj članak prijateljima

Ovaj članak se može koristiti u nekomercijale svrhe, ali Vas molimo da ga pri tome reporodukujete u celini i da navedete izvor.
Za komercijalnu upotrebu molimo Vas da kontaktirate Carevo Novo Odelo

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

=======================================
Za sada bez jakih dokaza
Teza o komandnoj odgovornosti bez potvrde. - "Ključni svedoci" nisu podržali optužbe. - Previše politike
Politika

[Objavljeno 31.03.2002]
=======================================

London, 25. avgusta (Tanjug)

Vezu između bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i zločina na Kosovu nije moguće dokazati zato što je nema, ocenio je danas za Bi-Bi-Si Džared Izrael iz Međunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića.

Povodom sutrašnjeg nastavka suđenja bivšem jugoslovenskom predsedniku pred haškim tribunalom, Izrael je istakao da "postoji veza između Miloševića i politike njegove vlade, koja uključuje vojsku, ali nema komandne odgovornosti".

"Milošević nije svakodnevno donosio određene odluke koje su se ticale određenih ljudi. To bi bilo apsurdno. Oni žele da dokažu da se dogodilo ono što se nije dogodilo. Nije bilo zvanične politike da se čine zločini. Zvanična politika je bila da se zločini spreče. Milošević je zastupao upravo tu politiku i zato je on heroj", kazao je Izrael.

Bi-Bi-Si primećuje da, "iako tužilaštvo i dalje samouvereno tvrdi da će dokazati odgovornost Slobodana Miloševića, među posmatračima preovlađuje uverenje da do sada nije dokazana direktna veza između bivšeg predsednika i zločina na Kosovu".

Ističući da "insajderi" koji su svedočili u Hagu nisu pomogli haškom tužilaštvu u dokazivanju Miloševićeve krivice, Bi-Bi-Si primećuje da je "jasno da su tužilaštvu potrebni novi i mnogo ubedljiviji insajderi da bi dokazalo odgovornost Slobodana Miloševića".

"Miloševiću je očigledno više stalo da pobedi u političkoj raspravi o jugoslovenskoj prošlosti nego da se brani od konkretnih tačaka optužnice. To na prvi pogled olakšava posao tužilaštvu, ali ne treba zaboraviti da je tribunal osnovan da bi krivicu pripisao pojedincima, a ne celom narodu. Ako iz ovog procesa Milošević izađe kao tragični srpski junak, moglo bi se dogoditi da tužilaštvo dobije bitku, ali izgubi rat", zaključuje britanski radio.

Dosadašnje suđenje Slobodanu Miloševiću je doživelo neuspeh i "optužnica se ruši", piše danas u listu "Meil on Sandej" britanski istoričar Džon Laflend.

Naglašavajući da svedoci koji su najavljivani kao "ključni ljudi optužnice" nisu podržali navode optužnice, Laflend ukazuje na to da su oni istovremeno razotkrili manipulacije, čak i neistine u optužnici.

Britanski istoričar izdvaja primer Ratomira Tanića koji je najavljen kao "ključni svedok", a ispostavilo se da on baš nije sasvim dobro upoznat sa takozvanim koridorima vlasti u Beogradu i da je u stvari "agent tajnih službi nekoliko zapadnih zemalja".

Zatim se, podseća on, pojavio jedan Albanac sa imenima Albanaca koje je, kako se tvrdilo, "srpska policija trebalo da ubije". Pokazalo se, međutim, da su imena čak nepravilno napisana, što je, ukazuje se, "srušilo njegovo svedočenje".

Kao najbizarniji slučaj Laflend izdvaja bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića koji je "opovrgao ključne navode optužnice za Miloševićevu direktnu odgovornost za zločine na Kosovu", a uz to se "pokazalo da je tužilaštvo falsifikovalo njegovu prethodno datu pismenu izjavu".

Marković je bio pod pritiskom predstavnika vlade u Beogradu da "sarađuje sa sudom" i za vreme dok je bio u beogradskom zatvoru, kaže Laflend i dodaje da je to nešto što potpada pod definiciju UN o zloupotrebama i "mučenju" nekoga ko je u zatvoru da bi pristao na saradnju.

Pored svedoka, tu je i sudija, Britanac Ričard Mej koji, kako tvrdi Laflend, sprečava svedoke da pričaju i ometa Miloševića u odbrani. Sve to, kako ističe ovaj istoričar, učvršćuje uverenje da je haški sud pre svega politički instrument Zapada.

Sudija Mej, podseća Laflend, nije "stranac u političkim aktivnostima". On je, kao i tužilac Džefri Najs, blizak britanskoj Laburističkoj partiji. Sudija Mej je čak 1979. godine bio poslanički kandidat laburista u Finčliju, u severnom Londonu. Tada je izgubio izbore, i to od Margaret Tačer koja je kasnije postala premijer.

Politizacija haškog suda bi, upozorava Laflend, mogla da se osveti zapadnim liderima, jer bi se ona mogla preneti i na novoosnovani Stalni međunarodni krivični sud, pa bi onda, zavisno od političkih prilika, na sudu mogli završiti i neki sadašnji zapadni lideri.

List "Meil on Sandej" je sa prodajom od preko dva miliona primeraka jedno od najtiražnijih nedeljnih izdanja britanskih novina.

=======================================
Carevom Novom Odelu Je Hitno
Potrebna Vasa Pomoc!
=======================================

Carevo Novo Odelo raspolaze samo jednim izvorom finansiranja, a to su Vase donacije. Emperor's Clothes has only one source of income - your donations. Nasa je zelja da nasi clanci budu svima dostupni, bez obzira na to da li su u stanju da doniraju novac ili ne. Ali ako ste u prilici da donirate, molimo Vas da to i uradite jer nam je pomoc hitno potrebna. U velikom smo zakasnjenju sa placanjem svih mogucih racuna, kao sto su stanarina, telefonski racuni, internet usluge.

Od jedanaestog Septembra broj citalaca na nasem sajtu se usestostrucio. Trenutno prenosimo vise od jednog gigabajta podatakka dnevno. Nazalost priliv sredstava nije pratio ovaj rast troskova odrzavanja.

Kako bi Carevo Novo Odelo nastavilo svoj rad potrebno je da svi oni koji moguda doniraju novac ucine to u sto kracem roku.

Molimo Vas da posaljete koliko god novca mozete! $20, $50, $100, $500 $1000 ili vise. Svaka para koju dobijemo bice iskoriscena u svrhu da nasi clanici stignu do sto veceg broja ljudi.

Savet: Ukoliko saljete donaciju preko osiguranog servrea ili postom, moimo Vas da nas o tome obavestite preko nase e-mail adrese: emperors1000@aol.com kako bi ste bili sigurni da smo donaciju dobili. Hvala unapred!

Hvala Vam sto citate Carevo Novo Odelo.

http://emperor.vwh.net/serbo-croatian/indexsc.htm
[Carevo Novo Odelo]

Mirori ovog sajta nalaze se na adresama:
http://emperor.vwh.net/ i http://globalresistance.com